Honderden boeren hangen hun ‘botten’ aan de haak

30 januari 2024

Bijna 400 tractoren verzamelden deze voormiddag in Merksplas. Ze trokken in colonne naar daar van op drie locaties (Hoogstraten, Ravels en Kasterlee) en stelden er zich op aan de Markt.

Daar werden ze ontvangen door de burgemeester van Merksplas, Frank Wilrycx. Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens sprak hen toe: “Zet de boer niet botweg aan de kant. Wij roepen op om in elke Vlaamse gemeente botten omhoog te hangen. Want in onzekere tijden, is het de boer die het voedsel op de tafel brengt.” De massale opkomst toont dat de teleurstelling van vorige week is omgeslagen naar actiebereidheid.

Opgehoopte frustraties

Voorzitter Ceyssens sprak de boeren toe van op de trappen van het gemeentehuis: “Jarenlange frustraties zijn opgehoopt. Boeren trekken het niet meer en willen weten of er voor hen nog een plek is.” Burgemeester Frank Wilrycx was aanwezig en verwelkomde de boeren. Hij hing zijn bot aan de paal als signaal en betuigde zijn steun aan de aanwezige boeren. Deze actie was de start van een communicatiecampagne onder de noemer ‘Zet de boer niet botweg aan de kant’.

“In onzekere tijden is het de boer die het voedsel op de tafel brengt. Iedereen lijkt vandaag de vriend van de boer, maar dat is niet wat wij de voorbije jaren gevoeld hebben. Boeren vragen minder betutteling van de overheid, eerlijke vergoedingen, en rechtszekerheid. Dit is een slechts het begin van een waaier aan acties in heel Vlaanderen”, kondigde Ceyssens aan. Boerenbond onderneemt op alle beleidsniveaus actie om de stem van de boeren te laten horen. Ze roept haar leden op om in elke Vlaamse gemeente de laarzen aan de haak te hangen en uit te leggen waarom zij geen toekomst meer zien in Vlaanderen.

Ga op respectvolle manier om met de landbouwsector

Later vandaag zal Boerenbond de bezorgdheden van de boeren overbrengen bij premier De Croo “Het is hoog tijd dat de politiek luistert naar de boeren en samen met hen aan tafel gaat zitten. Wij zullen aan de premier uitleggen waarom de boeren zich aan de kant gezet voelen en wat de gevolgen van die tsunami van regelgeving voor hen betekent. Wij vragen aan alle beleidsmakers op alle niveaus om op een respectvolle manier met de landbouwsector om te gaan en werk te maken van een beleid dat ruimte voor onze boeren biedt”, besluit de voorzitter.

U kunt beeldmateriaal in hoge resolutie downloaden via deze link. Alle beelden zijn copyright Boerenbond.

Geplande acties
  • Donderdag 1 februari: Symposium ‘Toekomst van de landbouw in Europa’ in Gent;
  • Vrijdag 2 februari: Tractorencolonnes in Kampenhout-Sas en Roeselare-Graankaai;
  • Vrijdag 9 februari: Actie op de informele Europese Raad in Genk.