Duizenden landbouwers verliezen emissierechten door stikstofdecreet
Duizenden landbouwers in Vlaanderen kunnen vanaf vandaag nagaan of ze emissierechten verliezen als gevolg van het stikstofdecreet. De Mestbank deelde vandaag via een bericht op het Mestbankloket mee of landbouwers hun ‘slapende’ NERs’ al dan niet geannuleerd worden. Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens benadrukt de ernstige gevolgen van deze beslissing: “Dit is een concrete en heel ingrijpende impact van het stikstofdecreet.”
Het systeem van nutriëntenemissierechten werd in 2007 ingevoerd om de veestapel in Vlaanderen te reguleren. Elke veehouder kreeg toen een aantal emissierechten toegewezen per diersoort. Deze NERs zijn verhandelbaar, wat betekent dat landbouwers ze kunnen overdragen aan collega-landbouwers, vaak met een afroming van 25% bij overdracht. Volgens het stikstofdecreet verliezen landbouwers nu hun ‘slapende NERs’ als ze in de referentiejaren 2020, 2021, en 2022 hun emissierechten niet volledig hadden benut. Deze beslissing betekent dat landbouwers die om economische redenen tijdelijk minder dieren hielden, nu verplicht worden om hun veestapel te verkleinen, ook al hebben ze de vergunning om het huidige aantal dieren te houden. Bovendien worden landbouwers die proactief en spontaan inspanningen hadden geleverd om minder dieren te houden in het kader van een bedrijfsomschakeling nu zwaar gestraft door de afroming van hun rechten. Ook zij moeten nu emissierechten inleveren.
“Deze praktijk is een regelrechte inbreuk op het eigendomsrecht. We vechten dit ook aan in ons verzoekschrift tot nietigverklaring van het stikstofdecreet bij het Grondwettelijk Hof. Daarin wordt de afroming van deze NERs betwist”, duidt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.
Landbouwers kunnen wel nog bezwaar aantekenen tegen de beslissing van de Mestbank. Ze kunnen ook vragen om een andere berekening van de afroming, omdat ze in de jaren 2020, 2021 of 2022 waren geconfronteerd met een overmachtssituatie of omdat ze nog hadden geïnvesteerd in bijkomende dierplaatsen.
De argumentatie bij de beslissing voor landbouwbedrijven die niet geconfronteerd worden met een afroming werd niet meegegeven, als is het ook voor hen interessant te weten op basis waarvan deze beslissing genomen werd.
Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond, doet een dringende oproep aan alle leden. "Met de kennisgeving van de Mestbank worden nu vele duizenden boeren ineens geconfronteerd met de concrete en heel ingrijpende impact van het stikstofdecreet. We informeren onze leden via verschillende kanalen en ik roep hen op om tijdens de drukke veldwerkzaamheden toch het Mestbankloket te raadplegen en de kennisgeving van de Mestbank grondig na te kijken. Er is tijd tot 1 oktober 2024 om te reageren, maar wacht niet tot de laatste dag.”
Landbouwers die bezwaar willen maken, moeten hun verzoek indienen voor 1 oktober 2024. De Mestbank heeft aangegeven dat zij de ingediende bezwaren binnen zes maanden na de deadline zal behandelen.