Menu

Vlaams Parlementslid Bart Caron op zomerstage: landschap als bindmiddel

Terug naar Stages

Op donderdag 6 september ging Vlaams Parlementslid Bart Caron op stage bij een West-Vlaams akkerbouw- en melkveebedrijf. Hij deed dit op uitnodiging van Boerenbond. Boerenbond wil met deze stages land- en tuinbouwers en politici dichter bij elkaar brengen. Tijdens de Boerenbond-zomerstages krijgen parlementsleden en ministers de kans om een blik achter de schermen van onze bedrijven te werpen en er zelf de handen uit de mouwen te steken. Bart Caron ging aan het werk op het bedrijf van Frank Vergote en Myriam Mouton in Hulste.

Eens aangekomen op het bedrijf vindt Bart Caron de locatie van de hoeve van Frank Vergote en Myriam Mouton prachtig en rustig gelegen tussen de drukte van Kortrijk, Izegem en Tielt. Door de hoger geleden weiden en akkers heb je een vergezicht op die drie steden en zelfs de op de Kluisberg. Het is Caron meteen duidelijk dat de ruimtelijke ordening bijdraagt tot een verrommeling van het gebied. Bart Caron noemt het een ‘ensemble’ dat niet te rijmen valt. Nog een geluk dat dit landbouwgebied bijdraagt tot de open ruimte, wat ook tot de natuur hoort.

Met passie vertelt Frank over zijn koeien, de melk en de verwerking. In detail en met kennis van alle techniek en mechaniek die eraan te pas komt. Iets ingewikkelds in mensentaal en verstaanbaar uitleggen is voor Frank geen probleem. Bart Caron krijgt op iedere vraag een uitgebreid antwoord. Frank neemt iedere beslissing beredeneerd en dat vindt Caron dan ook fascinerend. Bijvoorbeeld de wijze en de opeenvolging van sproeien, zodat Frank de sproeitank niet nodeloos hoeft te reinigen.

Frank legt 's middag uit welke mandaten hij zoal opneemt. Op gemeentelijk vlak zetelt hij in de milieuraad en in de Gecoro, maar ook binnen verschillende structuren van Milcobel en van Boerenbond is hij actief. En zo komt Bart Caron tot de vaststelling dat Frank even veel of zelfs meer avondvergaderingen heeft dan een parlementair.

Meer stages

Stage Politici
Vlaams minister Philippe Muyters ging enthousiast aan de slag op het innovatieve tomatenbedrijf Den Berk in Merksplas.
Stage Politici
Staatssecretaris Zuhal Demir weet wat het is, want als jobstudent stond ze ooit zelf in de aardbeienpluk.
Stage Politici
Vlaams Parlementslid Vera Celis liep stage bij het Antwerpse aardbeienbedrijf van Luc Krijnen in Hoogstraten.