Menu

Vier opdrachten voor minister Crevits tijdens stage

Terug naar Stages

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits was voor de zomerstage te gast op het mooie bedrijf van de familie De Roo in Torhout. Dit gespecialiseerde melkvee- en akkerbouwbedrijf heeft net een belangrijke stap achter de rug. De generatieoverdracht van Geert en Christine De Roo naar dochter en schoonzoon Stefanie De Roo en Kenny Buyse zit erop.  En ondertussen zijn al nieuwe verbouwingen gestart. De jonge generatie verbouwt de woning en Geert gaat voor een nieuwe loods voor zijn akkerbouwmateriaal.

Onder een stralende nazomerzon kwam de minister via de mooie dreef aan op de fiets. Na een verkennende babbel en kennismaking met de vier bedrijfsleiders kreeg Hilde Crevits haar overall en de eerste van vier opdrachten: het instellen van de melkrobot voor een nieuw te melken koe. Meteen high techwerk voor de minister. Opdracht twee bracht ons bij de kalveren die ze warme melk gaf. 

In opdracht drie leerde de minister dat kruiwagens op een hedendaags bedrijf passé zijn en stapte ze in een stevige Manitou om voeder bij te brengen. Bij opdracht vier klom ze samen met Geert in de gps-gestuurde tractor om het drogende gras te keren. Goede melk begint bij goed stevig voeder voor de dieren.

In het slotgesprek kwam Christine, verwijzend daar de kleine baby van dochter Stefanie, nog eens terug op de lange termijn. Dit mooie bedrijf met aandacht voor landschapsopbouw en natuur wordt net hierdoor bedreigd. Nabij de stallen ligt er natuurbestemming waarbij volgens de huidige wetgeving dochter Stefanie de laatste is die dit grasland mag bemesten.  Een paar kleine regeltjes – die hier geen natuurbetekenis hebben – zijn misschien de grootste bedreiging voor de toekomst van dit prachtige bedrijf.

Meer stages

Stage Politici
Vlaams minister-president Geert Bourgeois stak de handen uit de mouwen in een glastuinbouwbedrijf in Zedelgem.
Stage Politici
"Als jonge kerel ging ik elke zaterdag ‘de boer op’. Hooien, met de hand melken … dat hoorde er allemaal bij.”
Stage Politici
Cathy Coudyser was te gast op het bedrijf van Luc Adrianssens en Christine Schollier in Zuienkerke.