Menu

Vicepremier Alexander De Croo met de voeten in het werkveld in Zottegem

Terug naar Stages

Federaal vicepremier Alexander De Croo ging deze voormiddag op uitnodiging van Boerenbond op zomerstage op het bedrijf van melkveehouder Bart De Clercq in het Oost-Vlaamse Velzeke-Ruddershove (Zottegem). De minister stak er zijn handen uit de mouwen, onder meer bij het droogzetten van een koe en het toedienen van een oormerk bij een stiertje.

Georges Van Keerberghen, ondervoorzitter van Boerenbond, verwelkomde de minister samen met de bedrijfsleiders. Bart en Leentje De Clercq-Bauters namen in 2007 het bedrijf van Barts ouders over. “Dat was toen enkel de ‘bedrijfsbekleding’ (koeien, tractoren …), twee jaar later namen we ook de gebouwen (stallen en loods) samen met de woning over”, vertelt Bart. Leentje werkt ook nog buitenshuis. De afgelopen jaren investeerden ze op hun bedrijf in infrastructuur en automatisering. Zo namen ze in 2013 een nieuwe melkveestal – met 72 ligboxen volgens een dwarsopstelling – met een melkrobot in gebruik. Het bedrijf is intussen geëvolueerd tot 80 melkkoeien. Met het bijhorend jongvee erbij hebben Bart en Leentje alles samen 200 dieren. De 50 ha akkerland die het bedrijf ter beschikking heeft, wordt vooral gebruikt voor ruwvoederwinning. Dit jaar legden ze ook 84 zonnepanelen op het dak van de nieuwe stal, waarmee ze de helft van hun eigen energieproductie realiseren.

Melkproductie

“Onze gemiddelde melkproductie bedraagt 29 l per koe per dag. Maar we hebben koeien die 45 l per dag geven”, vertelt Bart. “Op 2 weken tijd komt Milcobel 5 keer melk ophalen uit onze melktank, die 6500 l kan bevatten. Na elke melkafname wordt de tank volledig gereinigd”, vult Leentje aan.

Spitstechnologie

Minister De Croo was onder de indruk van de automatisering en digitalisering op het melkveebedrijf. Het meest verrast was hij door de volautomatische melkrobot en het feit dat er – via de computer – heel veel gemeten en geanalyseerd wordt. “Maar de toekomst van landbouw is een hoogtechnologische landbouw”, zei hij daarover.

De minister hielp Bart ook bij taken als het ‘droogzetten’ van een koe, het toedienen van een oormerk bij een stiertje en het geven van een spuitje bij een koe. Bart kaartte bij De Croo nog twee problemen aan die tot de bevoegdheid van de minister behoren. Het eerste ging rond de veelheid aan paswoorden bij de administratie (De Croo is onder meer minister van Digitale Agenda). De minister adviseerde hem een paswoordmanager (zoals het systeem It’s me). Tweede probleem was de vaak gebrekkige postbedeling (hij is ook minister van Post).

Voeling met de landbouw

“De zomerstages van Boerenbond voor politici zijn een zeer goede zaak”, aldus de minister. “Een van de problemen die de landbouw heeft, is dat ze te weinig politieke vertegenwoordiging heeft. Dit gaat over iets essentieels: onze voeding, iets wat we elke dag nodig hebben. Landbouw moet een leefbare activiteit blijven. Daarom moeten politici voldoende voeling houden met de landbouw en dus voeding, de basis van onze maatschappij. Met dit initiatief wordt de kloof tussen landbouw en de politiek verkleind, maar misschien zijn er nog andere mogelijkheden. Ik heb alleszins gesmuld met mijn ogen, maar ik deed het ook heel graag”, reageerde de minister enthousiast. Het was voor hem ook een beetje ‘thuiskomen’, want zijn grootvader had een fruitteeltbedrijf (appelen en peren) en thuis heeft hij ook paarden. De Croo woont in de Vlaamse Ardennen, een streek waar landbouw sowieso een belangrijke economische activiteit is.

Meer stages

Stage Politici
Vlaams parlementslid Bart Dochy volgde stage op het vlees- en melkveebedrijf van Michiel en Betty Deroo-Kerckhof.
Stage Politici
Staatssecretaris Zuhal Demir weet wat het is, want als jobstudent stond ze ooit zelf in de aardbeienpluk.
Stage Politici
Antwerps gedeputeerde voor Plattelands- en dorpenbeleid Kathleen Helsen bezocht de Sint-Jozefhoeve in Balen.