Menu

Veel waardering voor Groene Zorg

Terug naar Stages

Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Hoogstraten Tinne Rombouts liep stage op het tuinbouwbedrijf Vercammen in Koningshooikt (Lier).

Matthias en Evi telen er 25 verschillende soorten groenten die ze via de korte keten rechtstreeks aan de consument brengen op vijf lokale markten en in de hoevewinkel op het bedrijf. Ze zetten ook in op educatie en beleving. Zo kan je er van half augustus tot half oktober verdwalen in een maïsdoolhof of met Witse het Korenwolfje een leerrijke plattelandswandeling maken. Met dank aan de Landelijke Gilde Duffel-Mijlstraat is er een Warme Tuin. Het bedrijf is ook zorgboerderij. Drie keer per week komen zorgboeren een handje toesteken op het veld. Matthias, Evi en zorgboer Stef zetten Tinne Rombouts aan het werk bij de oogst van pompoenen.

Tinne Rombouts – zelf opgegroeid op een melkveebedrijf – maakte van de stage gebruik om zich verder te verdiepen in het reilen en zeilen van een vollegrondgroentebedrijf met meerdere teelten en een brede waaier aan verbredingsactiviteiten. Vooral over de zorgactiviteiten en hoe Groene Zorg balanceert tussen de beleidsthema’s landbouw en welzijn was stof tot gesprek tijdens het oogsten van de pompoenen. Naast natuurlijk ook de teelt, de afzet, de vraag naar en recepten met pompoenen. 

Evi haalde aan dat ondanks men beleidsmatig vaak de mond vol heeft van Groene Zorg dit soort verbrede land- of tuinbouwactiviteiten niet altijd evident te organiseren en financieren zijn. Maar met volle overtuiging gaan de gebroeders Vercammen op de ingeslagen weg verder. Actief zijn als zorgboerderij geeft hen immers veel voldoening.

Tinne Rombouts heeft enorme waardering voor de manier waarop Mathias, Evi en Jonas als jonge ondernemers dagelijks zoeken naar wat hun consument wil, zowel wat het product betreft als beleving en hoe ze daar via de korte keten op kunnen inspelen met onder andere heel diverse teelten. "Dat maakt dat de bedrijfsleiders een heel brede kennis moeten hebben. Daarbij is het mooi om zien hoe zij mensen die het moeilijker hebben, nieuwe kansen geven op hun bedrijf. Jongvolwassenen die hun problemen achter zich kunnen laten door mee te werken op het veld, dat is bijzonder. Ik begrijp dat dit vandaag vooral op overtuiging en goodwill van de landbouwers draait. Ik ben sterk overtuigd van de kracht van deze zorgvorm en het houdt me dan ook bezig hoe we deze zorgvorm duurzaam kunnen uitbreiden. De vraag naar deze zinvolle dagopvang is immers zeer groot."

Meer stages

Stage Politici
Danielle Godderis-T'Jonck volgde stage op het fruitbedrijf van de familie George in Beveren aan de IJzer.
Stage Politici
Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege liep in Boekhoute stage op het melkveebedrijf van Tom Gillis.
Stage Politici
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen werkte een midddag mee op het bedrijf Lowet-Strauven in Heers.