Menu

"Tomaten telen is topsport"

Terug naar Stages

Tijdens de zomerstage die minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport volgde op uitnodiging van Boerenbond merkte Philippe Muyters meteen dat topsport verschillende betekenissen kan hebben. Hij ging enthousiast aan de slag op het hooginnovatieve tomatenbedrijf Den Berk in Merksplas.

Philippe Muyters arriveert fris en monter op het glastuinbouwbedrijf in Merkspas. Mét aangepaste sportieve kledij en sportschoenen. “Ik moet straks nog naar de Memorial Van Damme”, lacht hij. Maar ook hier op het glastuinbouwbedrijf dat Luc Beilinckx en Koen Lauwerysen samen met twee partners uitbaten zal de luchtige outfit van de minister goed van pas komen. Voor de handen uit de mouwen worden gestoken krijgt Muyters een korte voorstelling van het bedrijf en worden de papieren in orde gemaakt. Als minister van Werk kan je je natuurlijk niet veroorloven betrapt te worden door de arbeidsinspectie.

Den Berk is op vele vlakken een toonbeeld van visie, innovatie en ondernemerschap. Zo werd het merk ‘Den Berk Délice’ opgericht en worden alle tomaten op het bedrijf zelf verpakt en daarna getransporteerd naar de retail. “We onderscheiden ons in onze sterke partnerschappen, zowel met elkaar als met andere bedrijven in de regio, het diverse personeel en de retail”, vertelt Luc. Zowel Luc als Koen hebben ook nog hun ouderlijke tomatenbedrijf op een andere locatie, maar werken ook voor het management daarvan nauw samen. “Den Berk Délice hebben we samen opgericht omdat we aanvoelden dat we moesten groeien om de marktvraag bij te houden en onze sterke positie te verstevigen. Daarom ook dat we nog verdere uitbreidingsplannen hebben”.

Minister Muyters was verrast te horen dat Den Berk Délice mede door zijn inzet kon evolueren naar het bedrijf dat het nu is. Als minister van Ruimtelijke ordening keurde hij een aantal jaar geleden de vergunning goed waardoor het bouwproject in Merksplas vervolledigd kon worden. De bedrijfsleiders zijn dan ook heel blij en trots dat de Minister, weliswaar vandaag met een andere bevoegdheid, kan komen plukken in de serre die er mede door zijn toedoen staat. “Ik ben blij verrast hoe dit bedrijf zich heeft ontwikkeld”, aldus de minister.

Niet-werknemers die de serre betreden moeten zich houden aan strenge hygiënevoorschriften, zoals het dragen van een schort en hoofdkapje. Eigen werknemers mogen bijvoorbeeld ook geen broodje met tomaten van thuis meebrengen. “We werken zeer sterk op preventie en grijpen pas in het allerlaatste geval naar gewasbeschermingsmiddelen die niet-biologisch zijn. Daarom zijn er mensen aan het werk (scouters) die de serres zeer regelmatig controleren op ziekten en plagen. Als je er vroeg bij bent is een lokale behandeling vaak voldoende.” Er worden insectenvangers geplaatst en zo wordt onderzocht hoeveel nuttige en schadelijke insecten er zich in de serres bevinden.

Den Berk Délice is gespecialiseerd in kleine tomaatjes in alle kleuren en vormen. De planten zweven als het ware in de serres, wat onder andere een groot voordeel is voor de ergonomie van de plukkers. De planten bestaan uit een onderstam, die vooral geselecteerd wordt op resistentie, en een variëteit die op de onderstam wordt geplaatst en de smaak van de tomaten bepaalt. “Tomaten telen vraagt enorm veel arbeid, maar ook een sterk management, zeker op deze schaal van 45 hectare”, zegt Luc. “We zijn graag de eerste om te innoveren, dus een plukrobot sluiten we in de niet toekomst uit.” In de tussentijd neemt minister Muyters met plezier de tijd om deze topsport onder de knie te krijgen. “De kans dat ik vanavond de 100 meter win op de Memorial is toch vrij klein”, lacht hij.

Meer stages

Stage Politici
Danielle Godderis-T'Jonck volgde stage op het fruitbedrijf van de familie George in Beveren aan de IJzer.
Stage Politici

Vlaams minister-president Jan Jambon gaat ging op donderdag 10 september op zomerstage bij het...

Stage Politici
Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens trok woensdagmiddag op landbouwstage in Heers.