Menu

Minister Crevits helpt een handje op vier bedrijven

Terug naar Stages

Viceminister-president en Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits bezocht maar liefst vier land- en tuinbouwbedrijven op donderdag 27 augustus.

Schade opmeten aan teelten in Limburg

Ze startte in Limburg op het hardfruitbedrijf van Paul en Daan Schreurs uit Kozen (Nieuwerkerken). De focus lag op de seizoensarbeid in de plantages en de schade aan de teelten door de hitte en hagel. Voor de minister was het de eerste keer dat ze op een hardfruitbedrijf kwam. “Het is hier een prachtige streek, je krijgt een spontaan ‘wijnrankgevoel’, zei ze bij haar aankomst. Paul (58) en Daan (28) leidden de minister rond in hun appel- en perenplantages (20 ha appelen en 5 ha peren). Daan is zelfstandig helper in het fruitteeltbedrijf van zijn ouders, Paul Schreurs en Carina Neutelaers. Minister Crevits leerde dat plukken een echte kunst is en dat je fruit moet behandelen alsof het je lief is. Ook de voorbije hittegolf was een thema. Crevits zei dat er via wetenschappelijk onderzoek moet worden nagegaan hoe je vruchten resistenter tegen zonnebrand kunt maken. Daarnaast kondigde ze aan dat de bredeweersverzekering zal worden geëvalueerd.

De pluk met seizoenarbeiders in Vlaams-Brabant

Ook bij Luc Borgugnons in het Hagelandse Kersbeek-Miskom (Kortenaken), werd er ingezoomd op de pluk met seizoenarbeiders die volop aan de gang was.

Luc, die voorzitter van de sectorvakgroep Fruit is, nam in 2003 samen met zijn echtgenote Griet Knops het hardfruitbedrijf (20 ha) over van zijn schoonouders. De Pukkelpopstorm in 2011 vernielde zijn plantage, waarop Luc en Griet besloten niet meer te investeren in uitbreiding, maar in kwaliteit. Ze hebben 30 ha Conferenceperen, waarvan ongeveer de helft jonge plantages. Momenteel hebben ze 28 Poolse seizoenarbeiders in dienst en enkele studenten. Minister Crevits leerde van Luc dat voor de pluk drie zaken belangrijk zijn: de maat, het brixgehalte en de hardheid van de peren.

Hoogtechnologische teelt in Antwerpen

Nadien zette de minister haar stage voort bij Goni, een innovatief en sterk geautomatiseerd bedrijf waar sla in goten wordt geteeld. De jonge bedrijfsleider Nico Goossens (29) wijdde haar in in de geheimen van de hoogtechnologische teelt van alternatieve slasoorten op mobiele goten.

Door de groei van het slabedrijf besloot Nico er mee in te stappen. Tot twee jaar geleden teelde Nico’s vader nog sla in vollegrond. Maar in 2016 investeerden ze al in het systeem van slateelt op mobiele goten (MGS). “Mijn vader deed dat eerst in open lucht. Dat lukte, maar de condities in onze serre zijn uiteraard beter. Intussen telen we vijf alternatieve slasoorten, waaronder triosla (lollo rosso, lollo bianca en eikenbladsla) en verkopen die enkel met kluit. We kozen ervoor om onze sla in een korte keten te vermarkten, aan supermarkten en de horeca via groothandels", aldus Nico. Naast enkele vaste medewerkers doet Nico ook een beroep op (vooral Roemeense) seizoenarbeiders.

Fleurige afsluiter in Oost-Vlaanderen

Minister Hilde Crevits sloot haar dag fleurig af op het bedrijf van Chris Goossens. Hij is samen met zijn echtgenote Christel de derde generatie op een sierteeltbedrijf dat zich onder zijn vader Raf specialiseerde in rododendronteelt. Nadat Chris het bedrijf overnam, evolueerde het naar de productie van plantgoed. Traditioneel gebeurde de vermeerdering via enting op onderstammen, nadien via stekken. Chris introduceerde de vermeerdering via weefselteelt. Bij die techniek wordt een groeipunt of meristeem van een plant geënt op een voedingsbodem. Daardoor kan men snel veel en ziektevrije nakomelingen genereren. Vandaag is Raf Goossens bvba de Europees marktleider voor jongplanten van rododendron. De minister toonde zich verrast over de kracht van innovatie, die bedrijven snel een voorsprong bezorgt op de concurrentie.

Meer stages

Stage Politici
Vlaams Parlementslid Vera Celis liep stage bij het Antwerpse aardbeienbedrijf van Luc Krijnen in Hoogstraten.
Stage Politici

Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne is donderdag 27 augustus uitgenodigd om een dag mee te draaien op...

Stage Politici

Federaal volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser was onder een stralende zon te gast bij op het Hof Ter Linde in...