Menu

Minister Beke proeft ijs op melkveebedrijf in Opitter

Terug naar Stages

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke ging op woensdag 9 september op stage bij melkveebedrijf ’t Roren-ijsje in Opitter, een deelgemeente van Bree.

Jos en Annick Braeken-Jehoul baten sinds 1991 een veelzijdig melkveebedrijf uit met 150 koeien plus jongvee. Het koppel heeft drie kinderen: Sanne (28), Kim (27) en Stef (24). Stef werkt intussen al vier jaar voltijds mee op het bedrijf. Hij volgt de administratie op, voert de koeien en melkt ze samen met Jos. Die verzorgt ook de koeien en neemt het veldwerk voor zijn rekening.

24 soorten ijs

In 1999 startten Jos en Annick met de verwerking van melk tot ijs, waarvoor ze een vroegere kalverstal tot ijslokaal verbouwden. Wat begon als een hobby groeide uit tot een fulltime job. Annick maakt intussen al 24 soorten ijs en verder ook ijstaarten, -gebakjes en -creaties voor speciale gelegenheden. Vanille-, chocolade-, mokka-, speculoos-, stracciatella- en yoghourtijs zijn de populairste ijssoorten. In het topseizoen verwerken ze zo’n 10.000 l melk tot ijs. In 2008 toverden ze een magazijn voor landbouwmachines, dat oorspronkelijk een paarden- en varkensstal was, om tot ijssalon. Dankzij het feit dat het bedrijf langs een fietsroutenetwerk ligt, trekken ze veel klanten. Het ijssalon verhuren ze ook als vergader- en feestzaal, een mooie bijverdienste.

 

Zorgboerderij

Sinds 2009 is ’t Roren-ijsje ook een zorgboerderij, het werd toen gevierd als de 100ste zorgboerderij in Limburg. Momenteel helpen zorggasten Sam en Tyra (beide 22) mee op het bedrijf. Sam vindt het vooral leuk om ligboxen uit te keren, kalfjes te voeren en hooi bij de kalfjes te doen, terwijl Tyra Annick helpt met kleine taken in het ijssalon.

Minister Beke vertelde dat zijn grootouders destijds nog een boerderij in Wielsbeke (West-Vlaanderen) hebben uitgebaat. Annick gaf de minister mee dat de ouders van Sam en Tyra lang moeten wachten voor de administratie van de vergoeding voor hun zoon en dochter in orde komt. Ook de onduidelijkheid onder welke reglementering zorggasten vallen nadat ze de school verlaten, zorgt voor wrevel. Minister Beke beloofde hierop zo snel mogelijk te antwoorden.

Tijdens de rondleiding op het bedrijf vertelde Jos aan minister Beke dat de droogte deze zomer tot veel problemen leidde, vooral in de maisteelt. Omdat de hitte ook in de melkveestal problematisch werd, installeerde Jos naast de twee bestaande nog een extra ventilator. Zo kunnen de koeien continu op stal blijven. Jos toonde ook zijn nieuwe mestput voor 1.250.000 l mest, waarin hij dit jaar investeerde. Minister Beke was onder de indruk van het knappe, zeer nette bedrijf, van de ondernemingszin van Jos en Annick én van hun sociaal engagement als zorgboeren.

Meer stages

Stage Politici

Minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle bezocht het fruitbedrijf WFT,...

Stage Politici
Vlaams minister Philippe Muyters ging enthousiast aan de slag op het innovatieve tomatenbedrijf Den Berk in Merksplas.
Stage Politici

Vlaams minister-president Jan Jambon gaat ging op donderdag 10 september op zomerstage bij het...