Menu

Aandacht voor Groene Zorg in Limburg

Terug naar Stages

Woensdagmiddag bezochten Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens het bedrijf van Erwin Lowet en Annick Strauven in Heers. Erwin en Annick combineren melkvee, akkerbouw en fruitteelt (aardbeien en kersen). Opvallend is het Vlekvieh. Erwin vertelt dat ze daarop overschakelden omdat ze daar vroeger de premie voor zoogkoeien konden krijgen. Nu kan dat niet meer, maar de kwaliteiten overtuigden ons om ermee verder te gaan. We kunnen groeien met ons jongvee, en kunnen ze heel gemakkelijk gezond houden. Ze geven gemiddeld 8800 liter, maar omdat de koeien zeer lang meegaan hoeft dat niet meer te zijn. Bovendien krijgen we een betere prijs voor kalveren en reformkoeien.” 

Minister Vandeurzen kwam vooral naar dit bedrijf omdat Annick en Erwin ook aan groene zorg doen. “Dat begon 8 jaar geleden, toen Johny ons kwam vragen of hij bij ons mocht komen. Het bedrijf waar hij voordien ging zou stopgezet worden. We hebben eerst wat getwijfeld, maar het gaat goed. Sedert enkele maanden is ‘onzen Danny’ erbij gekomen. We geven veel, maar we krijgen ook veel terug. Ik plantte bijvoorbeeld altijd veel bloemen, maar vond nadien nooit de tijd om ze water te geven. Nu verzorgen onze jongens de bloemen.”

Minister Vandeurzen reageert dat groene zorg een heel waardevol zorgaanbod is. “Groene zorg speelt perfect in op de noden van personen die nood hebben aan een time out of die niet terecht kunnen in het arbeidscircuit en een zinvolle activiteit zoeken. Je ziet dat die jongens hier in de familie zitten en dat ze genieten van de groene omgeving en van de omgang met de dieren. Het is niet nodig om een dergelijk aanbod apart op te zetten als je over een dergelijke infrastructuur beschikt. Het is heel goed dat het Steunpunt Groene Zorg dergelijke bedrijven ondersteunt. Het is onze taak om koepels uit de zorg in contact te brengen met koepelorganisaties uit de agrarische wereld. Het aantal zorgboerderijen is sedert 2008 gegroeid van 270 naar 940 eind 2017. Een positieve ontwikkeling is dat mindervaliden met een hun persoonsvolgend budget nu ook terecht kunnen bij een zorgboerderij, mits die zich heeft geregistreerd bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Zo zijn er al 46 in Vlaanderen.”  

Maar het bleef niet bij praten. Erwin leerde aan Jo Vandeurzen hoe hij met de mengvoederwagen moet rijden.

Lees hier het verhaal van Lode Ceyssens.

Meer stages

Stage Politici
Vlaams minister Philippe Muyters ging enthousiast aan de slag op het innovatieve tomatenbedrijf Den Berk in Merksplas.
Stage Politici
Antwerps gedeputeerde voor Plattelands- en dorpenbeleid Kathleen Helsen bezocht de Sint-Jozefhoeve in Balen.
Stage Politici
Minister van Onderwijs Hilde Crevits voerde vier uiteenlopende opdrachten uit op het bedrijf van de familie De Roo.