Menu

"Belangrijk om samen met de landbouwer met de voeten in de stal tussen de dieren te staan.”

Terug naar Stages

Michiel en Betty Deroo-Kerckhof hebben een prachtig vlees- en melkveebedrijf. Vijf jaar geleden werd hun team versterkt met zoon Wout. Sindsdien is hun activiteit in melkvee gevoelig uitgebreid. Ik ken Michiel nog van in de schoolbanken. Hij is 4 jaar ouder en ging mij voor in de landbouwschool van Roeselare.

Steevast omschrijf ik Michiel als de grootste landbouwer van West-Vlaanderen. Ik denk dat ik er niet ver naast zit, want Michiel is meer dan 2 meter groot. Zijn bedrijf is zeer goed gestructureerd. Hij verzorgt zijn afzet van rundvlees rechtstreeks via een beenhouwer. En op het bedrijf lijkt zo veel vanzelf te gaan. Er zijn de gangen en deurtjes die het vleesvee begeleiden wanneer ze een behandeling nodig hebben of verhuisd moeten worden, er is een zeer goed uitgeruste afdeling om keizersnedes te laten plaatsvinden, er is de door Wout ontworpen schop/schuif die vooraan de wiellader is gemonteerd en die zowel elegant als efficcënt het voeder dichter bij de dieren kan brengen in de voedergang, maar die ook de vlakke en gladde voedergoot kan reinigen.

We starten onze activiteit met het inbrengen van oormerkjes bij kalveren. Het juiste oormerk in het oor van het juiste dier. En meteen ook de staalname voor BVD-screening die naar het diergeneeskundig lab in Torhout wordt verstuurd. Vervolgens wordt een rund behandeld dat vermoedelijk getroffen is door scherp. Uit statistieken blijkt dat meer dan 6000 runderen per jaar getroffen worden door inname van scherp. Meer dan 4000 runderen zouden daaraan overlijden. Scherp is een stuk van een blikje of recipiënt, meestal zwerfvuil dat in de voederkuil terechtkomt, bijvoorbeeld na verhakseling. Zo'n stukje beschadigt de maag. Er werd een magneet ingebracht in de maag, in de hoop dat die het stukje scherp zal aantrekken en bijgevolg neutraliseren. De veearts was er de dag voordien geweest om de koe te onderzoeken. Er werd antibiotica voorgeschreven, maar het ziet er niet goed uit. Hopelijk wordt ze straks niet toegevoegd als nummer 4001 in de statistiek. Statiegeld of niet … Er is dringend nood aan een oplossing voor het zwerfvuil, dat is alvast duidelijk.

Daarna hebben we enkele jonge runderen geschoren. Ze genoten er duidelijk van wanneer een deel van hun spreekwoordelijk jasje werd weggeschoren en met de luchtdruk van een compressor werd weggeblazen. Met de temperaturen van de jongste weken is dat trouwens niet verwonderlijk.

Bij enkele kalveren werd vervolgens een griepvaccin toegediend. Dit gebeurt via verneveling in de neus. De vruchten op het veld werden bekeken. Het gras in de weide staat er triestig bij, voor de koeien is er niet veel meer te grazen. Bijvoedering is bijgevolg zeer noodzakelijk. De maïs lijdt ook echt onder de droogte, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Hopelijk kan een gezonde hoeveelheid regen in de komende dagen nog soelaas brengen.

Bijzonder interessant waren ook de gesprekken met Michiel. Hij is trouwens sedert 6 jaar Hoofdbestuurslid van Boerenbond. Hij heeft een gezonde en nuchtere kijk op heel wat dossiers. Hij was voorbereid en we doorliepen het lijstje. De noodzakelijke gekoppelde steun voor de vleesveehouders, ook in het nieuwe GLB. Dierenwelzijn op bedrijf en in het slachthuis, het klimaatdossier en de goede score van het witblauw ras daarin. De selectie en het stamboek, De 1 meterzone langs waterlopen, het zwerfvuil, de controles in de slachthuizen op classificatie en gewicht via IVB, het mestdecreet … Kortom, zeer leerrijk, een belangrijke tankbeurt aan gezond boerenverstand. Een aanrader voor al mijn collega’s. Bedankt Boerenbond voor het initiatief.

Bart Dochy

Bedrijf Michiel en Betty Deroo-Kerckhof

Michiel en Betty baten in het West-Vlaamse Zwevezele een gemengd rundveebedrijf uit. De vleesveehouderij voert de boventoon. Het teeltplan staat volledig in het teken van de eigen ruwvoederwinning (gras en maïs). De vleesveestapel telt ongeveer 300 stuks. De dieren zijn van het Belgisch witblauw-dikbiltype, maar in het verleden werden ook andere rassen gebruikt om de dagelijkse groei te verbeteren. Op dit bedrijf heeft men veel aandacht voor een goed economisch rendement: een intensieve kalveropfok, een rantsoen met nevenproducten en een afzet van het vlees via aan lokale slager. In de vleesveehouderij is dit geen eenvoudige opgave. De eigen cijfers kritisch beoordelen en vergelijken met collega’s is de boodschap.
Nu ook de zoon Wout actief in het bedrijf meewerkt, werd de tak melkvee uitgebreid. In de bindstal worden 50 melkkoeien en het bijbehorend jongvee gehuisvest. Door de lage kostprijs van de stal kan daar momenteel een goed rendement gehaald worden.

 

 

Meer stages

Stage Politici
Vlaams minister-president Geert Bourgeois stak de handen uit de mouwen in een glastuinbouwbedrijf in Zedelgem.
Stage Politici
Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens trok woensdagmiddag op landbouwstage in Heers.
Stage Politici
Staatssecretaris Zuhal Demir weet wat het is, want als jobstudent stond ze ooit zelf in de aardbeienpluk.