Menu

Minister-president Bourgeois op zomerstage op tomatenbedrijf

Terug naar Stages

Vlaams minister-president Geert Bourgeois ging woensdagochend op uitnodiging van Boerenbond op zomerstage bij Henk Vandevelde, tomatenteler in het West-Vlaamse Zedelgem. “Onze land- en tuinbouwbedrijven zijn geëvolueerd naar het digitaal ondernemerschap. Dit innovatief tuinbouwbedrijf is een voorloper op veel vlakken. Zo heeft het dankzij het gebruik van moderne technieken niet te lijden onder het watertekort”, aldus Bourgeois. De minister-president hielp een handje bij het sorteren van de tomaten.

Glastuinbouw

“Veel politici zijn in het Vlaams parlement en in de regering begaan met dossiers die een directe impact hebben onze bedrijven”, aldus Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Daarom willen we hen de kans bieden om op de bedrijfsvloer te ervaren hoe onze land- en tuinbouwbedrijven dagelijks functioneren en wat hun uitdagingen zijn. We zijn dan ook zeer tevreden dat de minister-president op onze uitnodiging wou ingaan.”

Computergestuurd

Vlaams minister-president Bourgeois was al om 9 uur present bij tomatenteler Henk Vandevelde en zijn echtgenote Marie-Rose Traen in Zedelgem, vlakbij Brugge. Henk startte zijn tomatenbedrijf in 1986. In 2003 was hij een van de eerste tuinders om een warmtekrachtkoppeling (wkk) te installeren. Het klimaat en de watergift op het bedrijf verloopt volledig computergestuurd. Sinds 2011 maakt het bedrijf gebruik van een belichtingssysteem waardoor het productieproces versnelt en er kan geoogst worden van begin januari tot en met half oktober. Henk is ook voorzitter van Tomabel, het keurmerk van kwaliteitsgroenten en-fruit, waarvan de producten worden afgezet via de REO Veiling. “Ik was verrast dat 70% van de Vlaamse tomaten wordt uitgevoerd, ook naar Zuid-Europese landen als Spanje en Italië. Zij willen blijkbaar ook onze tomaten”, zei Geert Bourgeois bij het begin van zijn bezoek.

Vier uitdagingen

De minister-president vroeg de tomatenteler naar zijn belangrijkste zorg. Henk noemde meteen de hoge energiekosten. De wkk op zijn bedrijf zet gas om in energie, warmte en CO2 voor de planten. “We proberen zo energie-efficiënt mogelijk te werken, maar het blijft moeilijk om concurrentieel te blijven met de zuiderse landen”, vertelt Henk. “Ook vergunningen voor bedrijven die willen uitbreiden en nieuwe serres willen bouwen zijn heel moeilijk te krijgen”, formuleerde Henk zijn tweede bezorgdheid. Hij noemde ook het verhogen van de consumptie een uitdaging. “We moeten de consument nog meer bewust maken dat we gezonde, kwaliteitsvolle groenten telen. Tot slot is er het big data-verhaal. De uitwisseling van gegevens tussen teler, veilingen en supermarkten moet nog beter verlopen.”

Geen waterschaarste

Ondanks de droogte is waterschaarste op dit bedrijf geen probleem. “We beschikken over een heel groot waterreservoir”, legt Henk uit. “Het water dat de planten niet gebruiken, belandt in kelders en wordt ’s nachts ontsmet, zodat het de volgende dag opnieuw gebruikt kan worden.” Minister-president Bourgeois vond dit tekenend voor het innovatieve tuinbouwbedrijf, dat hij ‘een voorloper op veel vlakken’ noemde. “Deze goede tuinbouwpraktijken zijn een deel van de oplossing voor watertekort bij droogte. Iedereen – ook de consument – moet zuiniger omgaan met water. We moeten werk maken van betere opvang van water, het meer laten infiltreren in de bodem en het probleem structureel aanpakken. Zeker in West-Vlaanderen, een waterarme provincie. Mijn collega Joke Schauvliege (Vlaams minister van Landbouw) is daar volop mee bezig.”

Digitaal ondernemerschap

“Het was boeiend om de evolutie te zien van een ‘traditioneel land- en tuinbouwbedrijf’ naar het digitaal ondernemerschap, waarbij in de tuinbouw onder meer wordt ingezet op dataverzameling, warmtekrachtkoppeling (wkk), circulair watergebruik en belichting”, aldus Bourgeois. “Landbouw blijft een zeer belangrijke sector. Hij bevoorraadt ook een hele sterke Vlaamse agrovoedingssector, die veel exporteert, wat uiteraard goed is voor de tewerkstelling. We proberen steeds nieuwe afzetmarkten te zoeken. Zo werken we nu volop op India om daar Vlaamse tomaten binnen te krijgen. Als kind ben ik vaak boontjes gaan plukken en heb ik veel meegewerkt met mijn grootvader op het veld. Er schuilt geen land- en tuinbouwer in mij, maar het was een heel aangename en leerrijke kennismaking”, besloot de minister-president.

Nog zomerstages op til

Vlaams parlementslid Bart Dochy was de eerste politicus die deze zomer – bij een melk- en vleesveebedrijf – op stage ging bij een landbouwbedrijf. De federale ministers Alexander De Croo, Koen Geens en Zuhal Demir en hun Vlaamse collega’s Joke Schauvliege, Philippe Muyters en Jo Vandeurzen beloven ook nog aan het werk te gaan als stagiair in de landbouw.

 

 

Meer stages

Stage Politici
Vlaams minister Philippe Muyters ging enthousiast aan de slag op het innovatieve tomatenbedrijf Den Berk in Merksplas.
Stage Politici
Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens trok woensdagmiddag op landbouwstage in Heers.
Stage Politici
Antwerps gedeputeerde voor Plattelands- en dorpenbeleid Kathleen Helsen bezocht de Sint-Jozefhoeve in Balen.