Menu

Boeiende contacten tijdens de fruitpluk

Terug naar Stages

Al de negende generatie George is aan de slag in de Foortstraat in het landelijke Beveren aan de IJzer. De huidige generatie is de eerste die zich bezighoudt met fruitteelt. René George en Madeleine Luyssen hadden een melkvee en akkerbouwbedrijf uitgebouwd, met aardappelteelt als 1 van de specialisaties. Hun zoon Hans was door een klasgenoot gepassioneerd geraakt door de perenteelt en zette zijn studies verder in Sint-Truiden. Thuis kreeg hij ondertussen de kans om een boomgaard van een viertal hectare op te starten. Het bedrijf is verder uitgegroeid tot 19,5 ha fruit, met daarnaast nog melkvee en akkerbouw, met pootgoed in het bijzonder. Danielle mocht er meelopen en volgen wat er reilt en zeilt op zo’n ondernemend bedrijf.

De laatste peren

De perenpluk loopt bijna op z’n einde en de familie bereidt zich voor op het rooien van het pootgoed dat eind deze week volop van start gaat. Beide werelden zijn Vlaams volksvertegenwoordiger Danielle Godderis-T'Jonck vreemd, en de verwondering is dan ook groot dat een land- en tuinbouwbedrijf runnen zo'n grote onderneming is.
Danielle plukt aardig de resterende peren en ook op de plukwagen leert ze snel de knepen van het vak. Tijdens het plukken is de hagelschade zichtbaar en komt de problematiek rond de verzekeringen, de droogteschade, watersnood en -bevoorrading… aan bod.

Dat voor Danielle de zorg voor mensen centraal staat, voel je tijdens haar voorstelling maar evenzeer bij de vragen die ze aan Hans stelt. Hoe hij erin slaagt om alles vlot draaiende te krijgen, fascineert haar. Uiteindelijk was ze zich voor haar bezoek niet bewust van het aantal mensen die hier tijdelijk werken en welke investeringen er op zo’n bedrijf uitgevoerd worden. De zomerstage kende geen stilte en leverde alvast boeiende contacten op.

Meer stages

Stage Politici
"Ik heb alleszins gesmuld met mijn ogen, maar ik deed het ook heel graag”, reageerde de vicepremier enthousiast.
Stage Politici
Op 30 juli ging Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media op stage bij een melkveebedrijf in Lennik.
Stage Politici
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen werkte een midddag mee op het bedrijf Lowet-Strauven in Heers.