Menu

“Over 13 jaar komt mijn dochter hier aardbeien plukken”

Terug naar Stages

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) ging deze voormiddag langs bij het fruitbedrijf van Rudi Boermans in het Limburgse Heusden-Zolder, in het kader van de Boerenbond-zomerstages voor politici. “Over 13 jaar mag mijn dochtertje Rozanne hier aardbeien komen plukken, zodat ze weet wat werken is”, zei de staatssecretaris. Ze weet wat het is, want als jobstudent stond ze ooit zelf in de aardbeienpluk.

In ‘een vorig leven’ werkte fruitteler Rudi Boermans nog in de mijn van Beringen en hield hij tegelijkertijd zoogkoeien. Na de sluiting van de mijn ging hij, op vraag van zijn echtgenote, 30 jaar geleden aardbeien telen in vollegrond. De zoogkoeientak stootte hij af, ook al omdat zijn areaal aardbeien steeds uitbreidde. “Vijf jaar geleden ben ik dan gestart met de teelt van blauwbessen. Aardbeien is nog steeds onze hoofdteelt – zo’n 12 ha – maar daarnaast telen we ook op 5 ha blauwbessen”, vertelt Rudi, die enkele jaren geleden nog Belgisch kampioen klassieke dans werd, een hobby van hem.

Ook Rudi’s dochter Melissa (34) werkt fulltime op het bedrijf. Zij verzorgt onder meer de administratie. Haar partner Lachezar begon indertijd als seizoenarbeider op het bedrijf en werkte zich sindsdien op tot field manager. Op piekmomenten worden er tot 100 seizoenarbeiders ingezet op het bedrijf. De aardbeien en blauwbessen vinden hun weg naar de klant via veiling BelOrta, maar ook via een automaat die langs de straatkant staat.

Flashback naar tijd als jobstudent

Staatssecretaris Zuhal Demir begaf zich niet helemaal op onbekend terrein, want als jobstudente plukte ze indertijd nog aardbeien, appelen en peren. “Ik weet nog dat ik bij het plukken van de aardbeien steevast op de grond zat”, vertelt ze. De jonge moeder – Demir beviel eind vorig jaar van een dochtertje Rozanne – kon de sfeer op het fruitbedrijf duidelijk appreciëren. “Ik zou wel willen dat Rozanne hier over 13 jaar een vakantiejob komt doen. Heerlijk toch, werken op dit bedrijf? Oké, het is vaak hard werken, maar ik wil dat mijn dochter ziet dat je daarmee vooruitkomt in het leven.” Demir weet waarover ze praat, want ze komt uit een mijnwerkersgezin met vijf kinderen. “Op mijn kabinet zijn ze blij dat ik er vandaag niet ben, ze willen allemaal dat ik voor een dag ‘boerin Zuhal’ wordt”, lacht ze.

Rudi en Melissa leidden de staatssecretaris rond op hun bedrijf. Ze vertelden onder meer hoe CO2 wordt omgezet in zuurstof en hoe de aardbeiplant daarvan profiteert. Dat hommels worden ingezet voor de bevruchting van de aardbeibloemen, wist Demir niet. Het bedrijf heeft een eigen wateropvangbekken om het regenwater op de serres op te vangen. Rudi wil de wateropvang op zijn bedrijf overigens nog uitbreiden. De aardbeien (ras Elsanta) onder tunnel smaakten heel zoet. Ze groeien tot drie keer zo snel als in de grond. Na de lunch stak de staatssecretaris nog een handje toe door mee aardbeien en blauwbessen te plukken en ranken weg te knippen in de aardbeiteelt. “Ik wist niet dat een fruitbedrijf runnen zo complex was, ik dacht dat het toch een stuk eenvoudiger was. Mijn bewondering voor de landbouwers – echte ondernemers – is alleen maar gegroeid”, gaf een enthousiaste Zuhal Demir nog mee.

Meer stages

Stage Politici

Dat Bart Dochy de land- en tuinbouwsector genegen is en goed kent, is zacht uitgedrukt. Alleen is de sierteeltsector...

Stage Politici

Volksvertegenwoordiger Wouter Raskin bracht op dinsdag 8 september een bezoek aan het...

Stage Politici

Minister van Werk, Economie en Consumenten Nathalie Muylle bezocht het fruitbedrijf WFT,...