Menu

OIE verklaart ons land vrij van Afrikaanse varkenspest

Terug naar Persberichten
Sector: 
Opsteker voor Vlaamse varkenssector.

Nadat de Europese Commissie half november al besliste om voor ons land alle beperkingsgebieden ‘Afrikaanse varkenspest (AVP)’ op te heffen, waardoor we vanaf dan onze AVP-vrije status op Europees niveau hebben verkregen, maakte minister van Landbouw Clarinval vandaag bekend dat ook de Wereldorganisatie voor Diergezondheid OIE het AVP-vrije statuut voor BelgiĆ« goedgekeurd heeft.

Het herstel van de internationale AVP-vrije status zal het mogelijk maken om de onderhandelingen met derde landen over het opheffen van de huidige embargo’s op Belgisch varkensvlees op gang te brengen. Feit is dat het nog wel even zal duren vooraleer er daadwerkelijk varkensvlees naar China kan gaan, maar vanuit de varkensketen zal samen met het FAVV en het ministerie van Buitenlandse Zaken hard gewerkt worden om dit zo snel als mogelijk te bewerkstelligen.

De goedkeuring van de AVP-vrije status bij de OIE is in deze moeilijke tijden een opsteker voor onze varkenshouderij. We worden daardoor op korte termijn minder afhankelijk van de prijsvorming in Duitsland. Dit is ook belangrijk voor het marktherstel dat hopelijk in het eerste kwartaal van 2021 ingezet wordt.