Menu

Eindelijk weer met de klas naar de boerderij!

Terug naar Persberichten
Plattelandsklassen vzw wordt door Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker naar voorgeschoven als één van de ambassadeurs van het gloednieuwe charter ‘Voedsel verbindt boer en burger’.

Plattelandsklassen vzw wordt door Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker naar voorgeschoven als één van de ambassadeurs van het gloednieuwe charter ‘Voedsel verbindt boer en burger’. Dit charter werd vandaag gelanceerd door Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits. Net op de dag dat een eerste groepje kinderen terug op openluchtklas naar het platteland vertrekt.  

Eindelijk weer naar buiten! 

Vanaf vandaag ontvangt Boerenbond’s Plattelandsklassen, voor het eerst sinds de uitbraak van corona, een groep kinderen. Ze trekken voor een week naar het Centrum De Boerekreek. Na maanden lockdown mogen deze veertig leerlingen uit het 5de leerjaar hun schooljaar op een plezante en leerrijke manier afsluiten.  

Ze verblijven, ontdekken en genieten een week lang van het platteland en ongetwijfeld ook van de herwonnen vrijheid. De leerlingen van de gemeentelijke basisschool Sleidinge gaan tijdens hun plattelandsweek op bezoek bij het gemengde vleesvee-/akkerbouwbedrijf Van den Oudeman. Daar zullen de bedrijfsleiders Nadine en haar man hen in een interactieve sessie alles vertellen over de werking van hun bedrijf. 

Ambassadeur voor “Lekker van bij ons” 

“Als ambassadeur van het charter ‘Voedsel verbindt boer en burger’ brengt Plattelandsklassen kinderen en jongeren in contact met de land- en tuinbouwers, het platteland en de oorsprong van hun voedsel. Dit levert niet alleen een fijne ervaring voor de jongeren op, het informeert hen ook over ons voedsel en de productie ervan”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. 

De 150 bedrijven die deel uitmaken van ons netwerk ‘Plattelandsklassen’ zullen ingezet worden om het charter ‘Voedsel verbindt boer en burger’ een gezicht te geven in het veld. Daarmee vormen ze een aanvulling op het online platform ‘Lekker van bij ons’, dat maandelijks reeds 1,1 miljoen bezoekers ontvangt. 

Meer over Plattelandsklassen  

Plattelandsklassen vzw werd door Boerenbond opgericht en is door de Vlaamse overheid erkend als Centrum voor Landbouweducatie. Het neemt kinderen mee op daguitstap of meerdaagse openluchtklas naar het platteland en de boerderijen. Ze leren er over de geografische kenmerken, het landschap, de natuur, de geschiedenis én natuurlijk de land- en tuinbouw van de streek waar ze verblijven. Op de meerdaagse wordt het programma aangevuld met het specifiek aanbod van het Centrum waar de kinderen overnachten (ponyrijden, watersport, workshops ...) net zoals bij andere openluchtklassen. Jaarlijks gaan er zo’n 5500 kinderen op meerdaagse plattelandsklas.