Menu

België vraagt afrikaanse varkenspestvrije status aan

Terug naar Persberichten
De Belgische overheid heeft de aanvraag voor het verkrijgen van de Afrikaanse varkenspestvrije status ingediend bij de wereldorganisatie voor dierengezondheid, de OIE.

Ons land was die vrije status verloren sinds het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest (AVP) bij everzwijnen in september 2018 en de meeste exportbestemmingen, buiten de EU, hadden daarop hun grenzen gesloten voor Belgisch varkensvlees. Dat was een enorme financiële klap voor onze varkenssector, waarvan de gevolgen vandaag nog steeds doorwegen. De aanvraag van de vrije status geeft aan dat de Afrikaanse varkenspest bij ons bedwongen is en het is belangrijke stap om meer toekomstperspectief te bieden aan de hard getroffen Vlaamse varkenssector.

In september 2018 doken in België de eerste besmettingen van de Afrikaanse varkenspest op bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. De Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor mensen, maar zeer besmettelijk en dodelijk voor varkensachtigen. Door de toepassing van strikte sanitaire maatregelen wist de varkenssector de ziekte uit de stallen te houden, maar de economische gevolgen voor de varkenshouders waren enorm. De bestrijdingsmaatregelen vanwege de Waalse overheid waren succesvol en het laatste positieve everzwijn in de afgebakende gebieden dateert van 11 augustus 2019. Tot begin maart zijn er nog wel beenderen van positieve everzwijnen gevonden, die al maanden voordien gestorven waren. Ondertussen blijven de exportbeperkende maatregelen vanwege de derde landen gehandhaafd, waardoor we ons varkensvlees verder moeten afzetten op de interne Europese markt.

Daarenboven werd op 9 september 2020 Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij everzwijnen in Duitsland. Duitsland is de belangrijkste Europese exporteur voor varkensvlees en de meeste niet-Europese exportbestemmingen hebben intussen ook een embargo ingesteld op Duits varkensvlees. De financiële gevolgen daarvan zijn enorm en worden het hardst gevoeld bij ons, aangezien onze slachterijen op de EU-markt moeten opboksen tegen het goedkope Duitse varkensvlees dat wordt aangeboden. Hierdoor kreeg de Vlaamse varkenssector die nog maar net begon te herstellen van de eerste klap opnieuw te maken met kelderende prijzen voor de biggen en vleesvarkens.

De AVP-vrije status kan maar opnieuw verkregen worden als kan aangetoond worden dat het Afrikaanse varkenspestvirus meer dan 1 jaar niet meer voorkomt op het grondgebied. Het is evenwel geen uitgemaakte zaak dat het statuut onmiddellijk zal worden bekomen, aangezien de OIE zich moet buigen over de argumentatie van de datering van de gevonden beenderen, maar het is duidelijk dat het verkrijgen van de AVP-vrije status erg belangrijk is voor onze varkenssector.   

“Het verkrijgen van de AVP-vrije status zorgt ervoor dat de export van Belgisch varkensvlees naar landen buiten de EU weer mogelijk wordt en dat zal onze varkensboeren eindelijk weer wat zuurstof en toekomstperspectief bieden”, legt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker uit. “Bovendien zou het ook ons minder afhankelijk maken van de prijsvorming in Duitsland.”

Volgens Boerenbond moet het invoeren van de AVP-vrije status wel gepaard gaan met een doorgedreven beleid rond het wildbeheer van everzwijnen om te voorkomen dat de ziekte in ons land zou opflakkeren en opnieuw een ernstig risico voor de gezondheid van onze varkens zou vormen.