Menu

Terug naar Persberichten >Aandacht voor bijen in de tuin, siertelers maken er werk van

Aandacht voor bijen in de tuin, siertelers maken er werk vanTerug naar Persberichten >

Alle regio's

Bijen hebben een belangrijke rol in ons eco- en voedselsysteem. Ze bestuiven 85% van de bloeiende planten. Vermits 9% van het Vlaams areaal door particulieren gebruikt wordt als tuin, maakt de aanleg van een bij-vriendelijke tuin zeker mee het verschil. Daarom hebben de Vlaamse siertelers hier, bij de ontwikkeling van nieuwe planten, steeds meer aandacht voor. Zo werd sierteler Carl Van Sante uit Wetteren onlangs door een vakjury bekroond voor zijn ‘Bijenweelde rozen’, een assortiment van rozen dat, naast de klassieke waarde van uitzicht en geur, ook ‘waarde’ heeft als nutsplant, want het assortiment is aantrekkelijk voor de bijen.

Bijen zijn waardevolle insecten. Ze zorgen voor de bestuiving van bloeiende planten en zijn bijgevolg cruciaal in de bevruchting van land- en tuinbouwgewassen en de bestuiving van (wilde) flora. De hele samenleving heeft daarom baat bij een voldoende grote en gezonde bijenpopulatie.

Bijen voeden zich met nectar, stuifmeel en harsen. Vermits de Vlamingen samen 124.000 hectare tuin hebben, goed voor 9% van het Vlaamse areaal, kunnen particulieren bijdragen aan de bijenpopulatie door een gericht assortiment van bijvriendelijke planten te zetten die afwisselend bloeien van lente tot herfst. Tuincentra spelen hierop in en proberen het de bewuste tuinliefhebber makkelijk te maken in zijn zoektocht naar bijvriendelijke planten.

Ook de Vlaamse siertelers hebben hier aandacht voor door diverse planten te ontwikkelen die niet alleen mooi, maar ook aantrekkelijk zijn voor bijen en andere insecten. Waar vroeger bij de selectie en ontwikkeling van nieuwe tuinplanten het accent vooral lag op de sierwaarde, groeit nu de aandacht voor de nutswaarde: tuinplanten ontwikkelen met aandacht voor de bij. Daarbij moeten de planten zowel aantrekkelijk (kleur/geur) als ‘goed toegankelijk’ zijn zodat de bijen makkelijk bij de nectar en het stuifmeel kunnen.

Recent bekroonde een vakjury sierteler Carl Van Sante uit Wetteren met zijn ‘Bijenweelde rozen’, een assortiment rozenstruiken, speciaal ontwikkeld voor bijen vermits de bloem een open vorm heeft. De nectar is goed bereikbaar door de enkele of halfgevulde bloemen die worden geproduceerd in grote clusters.  Het geel bloemhart verhoogt de visibiliteit voor de bijen. De rozen hebben een compacte groeiwijze en een mooi glanzend groen blad. De bloei is enorm rijk met een mooi opgaand bloemetje waarin de meeldraden een prachtig contrast vormen. De bloeiperiode is van de vroege zomer tot het begin van de vorst. De planten zijn uitstekend bestand tegen ziektes, ze zijn makkelijk te onderhouden en ze laten alle types snoei toe. Het feit dat de rozen beschikbaar zijn in zes kleuren (rood, wit, abrikoos, geel, roze en lichtrood) en goed gecombineerd kunnen worden met andere planten maakt dat ze in elke tuin passen.

‘Bijenweelde rozen’ is een van de vele voorbeelden van bijvriendelijke planten. Ook bij de keuze van bomen, struiken, klimplanten, bollen en knollen of kruiden en zelfs in de moestuin, kan je als particulier mee het verschil maken door bewust voor een bijvriendelijke aanplant te kiezen.

Meer info

Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerder Boerenbond (0479 85 86 87)