Menu

Wapenen tegen prijzenoorlog Albert Heijn

Terug naar Opinie
De '1+2 gratis'-promoties van Albert Heijn zijn een stap te ver.
Laatst aangepast: 
7 februari 2019

Boerenbond dringt aan op een wettelijke beperking op onredelijke prijspromoties naar Frans voorbeeld en deelt de ongerustheid van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van de zelfstandige supermarkten, rond de ‘1+2 gratis’-promotie actie van Albert Heijn (AH). Met deze actie heeft AH opnieuw een grens verlegd in de prijzenoorlog. Voor ons is de grens overschreden. Want het kortetermijngewin voor de consument verbleekt bij de hoge kosten die we hier als keten en uiteindelijk als samenleving in zijn geheel voor betalen.

Albert Heijn heeft een lange traditie in het verleggen van de grenzen in de prijzenslag tussen supermarktketens op de Belgische markt. De mix is duidelijk: leveranciers onder druk zetten en klanten lokken met ongeziene promoties. Ze deelden eerder reeds eenzijdig mee aan al hun leveranciers dat AH de aankoopprijs met 2 procent zou verlagen. Na de fusie tot Ahold Delhaize eiste AH opnieuw kortingen van zijn leveranciers. AH introduceerde jaren gelden als eerste het concept ‘1+1 gratis’ op de Belgische markt. Hun nieuwe promotie gaat nu nog een stap verder tot ‘1+2 gratis’. De stap té ver!

Dit lijkt op het eerste gezicht gunstig voor de consument, maar is het in werkelijkheid niet. De rekening om deze ongezonde prijzenslag vol te houden en te winnen zal voorgelegd worden aan de leveranciers. Toegeven is zoeken naar efficiëntiewinsten - lees in hoofdzaak schaalvergroting - en druk zetten op de eigen leveranciers. Dan komen boeren en tuinders in het vizier. Ook hen rest vaak niet meer dan schaalvergroting en standaardisering als antwoord. De concurrentie rest te volgen en zo mogelijk te overtreffen, wat enkel grote groepen aankunnen.

‘’Een moordende concurrentieslag doorheen de keten die leidt tot concentratie, uniformiteit en minder toegankelijk aanbod. In de winkelkar zal zich dat uiteindelijk vertalen in een verarming van het aanbod op alle vlak dat minder dicht bij huis ligt en uiteindelijk hogere prijzen. Want hoe minder aanbieders, hoe minder gezonde onderlinge concurrentie die op lange termijn prijzen scherp houdt‘’, stelt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

De druk op de marges en de focus op kostenefficiëntie ontneemt ook alle ruimte die nodig is om te investeren in wat de samenleving zegt belangrijk te vinden, zoals ecologisch en diervriendelijke productie.

Alleen een keten gebouwd op eerlijke prijzen en redelijke marges kan inspelen op de duurzaamheidsuitdaging waar we samen voor staan. De prijzenoorlog die AH met deze promotie ontketent is maatschappelijk onverantwoord. ‘’Frankrijk heeft wettelijk paal en perk gesteld aan onredelijke promoties. Als onze ketenpartners hun engagement rond het samen streven naar een duurzame ontwikkeling van de gehele keten door onverantwoorde stuntprijzen denken te kunnen invullen, is het dringend tijd dat ook de Belgische wetgever zich buigt op het trekken van redelijke grenzen", besluit voorzitter De Becker.

Meer info

Vanessa Saenen, woordvoerder (0475 55 55 25)

Meer informatie