Menu

Op de eerste rij, 4 september 2019

Terug naar Opinie
Elke week bespreekt voorzitter Sonja De Becker de landbouwactualiteit in ons ledenblad Boer&Tuinder.

De boer betaalt de rekening

Gebluf, escalatie van conflicten en politieke onzekerheid brengen de wereldeconomie op de rand van een recessie. Vooral de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China baart wereldwijd zorgen. Terwijl Europa al zorgen genoeg heeft met de gespannen verhoudingen met Rusland, Turkije en brandhaarden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, doet de aanslepende brexit er nog een schep bovenop.

België, en zeker Vlaanderen, is hierbij met zijn open economie zeer kwetsbaar. Als boer denk je ‘allemaal ver van mijn bed’ maar je betaalt er vroeg of laat wel de prijs voor. Helaas weten we dat uit ervaring. De Ruslandboycot zindert na vijf jaar nog hard na in de fruitsector, ondanks de compensatiemaatregelen en de vele inspanningen om nieuwe exportmarkten te openen. 

Intussen moeten we voor de brexit van het ergste uitgaan. Alle impactanalyses van een no-dealbrexit tonen dat Vlaanderen – na Ierland – het hardst getroffen wordt. Het VK is de vierde exportbestemming voor de Vlaamse landbouw- en voedingssector. Onze Vlaamse boeren en tuinders zullen dus rechtstreeks (omdat ze er zelf naar exporteren, zoals de siertelers en de fruitsector) of onrechtstreeks (door de negatieve impact op de exporterende voedingssector) de meeste klappen krijgen.

Europese, federale en Vlaamse overheden houden zich weliswaar klaar om de impact van zoveel instabiliteit te milderen en onze bedrijven te ondersteunen. Maar er is meer nodig dan stabilisatoren en crisismaatregelen in de grote omslag die we zien van globalisering naar nationalisme en het ontstaan van zelfbewuste regionale machtsblokken.

Aantredend Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft in haar agenda oog voor deze uitdagingen. Ze zet in op een Europa dat mondiaal sterk staat met een krachtige agenda voor open en eerlijke handel. Ze wil ook gaan voor een gelijk speelveld en de naleving en de handhaving van handelsakkoorden verbeteren. Ze mikt ook op een ambitieus en strategisch partnerschap met het Verenigd Koninkrijk. Maar over de relaties met Rusland en China wordt niet gerept, beiden toch cruciale handelspartners, ook voor onze sectoren, en beiden stevig aan het investeren in de ontwikkeling en de bescherming van hun eigen landbouw, zoals Europa ooit zelf gedaan heeft …

We lezen dat het cruciale werk van onze landbouwers beschermd moet worden. Ze wil de landbouw ondersteunen met een nieuwe ‘van boer tot bord’-strategie voor duurzaam voedsel, die de hele waardeketen bestrijkt, waarbij de boeren voldoende kunnen verdienen. Alvast de juiste prioriteiten met focus op een leefbaar inkomen en ketenverantwoordelijkheid richting verdere verduurzaming. Die prioriteiten moeten dan wel ook consequent doorvertaald worden in de geostrategische opstelling van Europa.

Hopelijk ziet von der Leyen in dat Europa daarbij best wat van zijn voluntarisme en naïviteit loslaat en ongelukkige evenwichten in handelsakkoorden best bijstuurt, want die zetten onze Europese markt en onze normen en standaarden onder druk, zeker voor landbouw, dat al te gemakkelijk als pasmunt ingezet wordt. Ze kan alvast starten met het Mercosur-handelsakkoord bij te sturen, want net dat akkoord zet alle voornoemde ambities zwaar onder druk.

Een zomer vol #Boerentrots

#Boerentrots heeft een drukke zomer achter de rug. Samen met het dancefestival WECANDANCE lanceerden we op het strand van Zeebrugge het ‘farm to table’-concept. Een uniek concept ‘van boer tot tafel’ waarbij drie Belgische topchefs gerechten met producten van lokale West-Vlaamse landbouwers op het festival aanboden in een ‘farm to table’-tent. Festivalfood van gastronomisch niveau dus voor een hip publiek. Een succesformule, zo blijkt, en een fantastische opportuniteit om #Boerentrots kenbaar te maken bij een totaal nieuw publiek en te verschijnen in media die we niet gewoon zijn, zoals Elle en Flair …

In het weekend dat Landelijke Gilde Stekene voor het eerst de Schoonste Boer van Vlaanderen verkoos en Pieter D’Hooghe de titel met veel #Boerentrots in de wacht sleepte, doken over heel Vlaanderen stropoppen op. Daarmee toonden ook de Groene Kringers zich #Boerentrots en hebben ze de boodschap achter #Boerentrots op een jonge en frisse manier in de verf gezet. Mooi gedaan, gasten van Groene Kring! Ook de volgende weken zal de beweging #Boerentrots nieuwe acties ontrollen. Volg ze samen met ons op www.boerentrots.be en deel jouw eigen leuke beelden en acties op sociale media met de hashtag #Boerentrots.

 • #Boerentrots op WECANDANCE

 • #Boerentrots op WECANDANCE

 • #Boerentrots op WECANDANCE

 • #Boerentrots op WECANDANCE

 • #Boerentrots op WECANDANCE

 • #Boerentrots op WECANDANCE

 • #Boerentrots op WECANDANCE

 • #Boerentrots op WECANDANCE

 • Stropoppen zijn #Boerentrots

 • Stropoppen zijn #Boerentrots

 • Stropoppen zijn #Boerentrots

 • Stropoppen zijn #Boerentrots

 • Stropoppen zijn #Boerentrots

Meer informatie