Menu

Geen (feest)dagen zonder (feest)maaltijden

Terug naar Opinie

Wat bij de vorige generaties evident was, is nu voor velen een grote onbekende: de link tussen landbouw en ons bord. Jouw feestmaaltijd begint nochtans op onze 24.000 Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven.

In volle feestperiode is het een geschenk te mogen schrijven over landbouw en voeding. Het is het moment van het jaar waarin reclamefolders met overheerlijke gerechten de brievenbussen vullen. Het is ook het moment van het jaar waarin mensen graag tijd maken om hun, al dan niet verborgen, kooktalenten boven te halen terwijl de gasten hun smaakpapillen scherp stellen. Tijd om te koken en te genieten van lekker eten. Daarbij zijn goede basisingrediënten cruciaal.

Maar sta je er tijdens de feestdagen bij stil dat kwaliteit start op onze land- en tuinbouwbedrijven? Dat land- en tuinbouwers, ook nu de dagen kort en donker zijn en vorst zich goed laat voelen tot in de stallen, bewaar- en sorteerruimtes, 365 dagen van het jaar aan de slag zijn voor jouw voeding? Rechtstreeks of via de voedingsindustrie en distributieketens  leggen land- en tuinbouwproducten de weg af van onze bedrijven tot op je bord.  

Elke dag genieten we meermaals van voldoende, kwaliteitsvol en betaalbaar voedsel.  Een oeroud gegeven lijkt het, waar weinig aan verandert maar achter de schermen is de agro-voedingsketen in Vlaanderen voortdurend in verandering. De hoge kwaliteitseisen van de consument, maar ook de verwachtingen op vlak van kookgemak, nieuwe ingrediënten en producten, voedselveiligheid, milieu, dierenwelzijn, arbeid, … leggen de lat jaar na jaar hoger.

Ik hef het glas op elk landbouwersgezin dat mij (in deze feestperiode) laat genieten van heel veel lekkers.

Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond

De agrovoedingssector neemt de vele uitdagingen aan. In Vlaanderen 145.000 mensen tewerkstellen, eeen positieve handelsbalans hebben om economisch belangrijk te blijven voor onze regio. Onderzoek leidt tot voortdurende innovatie, zowel op land- en tuinbouwbedrijven als in voedingsbedrijven, op de winkelvloer als aan het kookfornuis. Nog nooit was het aanbod van voeding zo groot, de kwaliteit zo hoog en de bereiding zo gemakkelijk. De agro-voedingsketen, startend op onze 24.000 familiale land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen, wordt voortdurend geprikkeld om grenzen te verleggen. Innovatie is onze dagelijkse kost.

Als jullie tijdens deze feestdagen een toast uitbrengen, toast dan ook eens op hen. Ik hef het glas op elk landbouwersgezin dat mij in deze feestperiode, maar ook alle andere dagen van het jaar, laat genieten van heel veel lekkers. Ik spreek ook de hoop uit dat jullie in 2017, niet alleen genieten van al dat lekkers maar ook op zoek gaan naar de basis van jullie voeding. Onze Vlaamse  land- en tuinbouw is het ontdekken waard.

Sonja De Becker, Voorzitter Boerenbond