vgvg

Demodagen over nutriëntenrecuperatie tonen potentieel van Renure-producten

Op 7 en 15 september 2023 organiseerde Boerenbond samen met de andere partners uit het demoproject ‘Boost pocketvergisting en nabewerking’ twee demodagen over nutriëntenrecuperatie. De eerste dag had plaats bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin te Antwerpen en de tweede dag bij mestverwerker Bio Sterco uit Hooglede.

hbbh
gvvg
hbbh
bhhb
RENURE: stikstofhoudende meststoffen uit dierlijke mest of digestaat

Op beide dagen gingen we dieper in op de nabewerkingstechnieken van mest of digestaat en op RENURE, wat staat voor REcovered Nitrogen from manURE. Het gaat om stikstofhoudende meststoffen die gewonnen worden uit dierlijke mest of digestaat. Er zijn wel een aantal criteria waaraan voldaan moet worden.

  • De stikstof in de meststof is voor minimaal 90% anorganisch/mineraal (Nmineraal/Ntotaal ≥ 90%), of de verhouding tussen totale koolstof en totale stikstof is lager dan 3 (Ctotaal/Ntotaal ≤3)
  • Geen overschrijding grenswaarden
  • ≤ 300 mg Cu/kg DS
  • ≤ 800 mg Zn/kg DS

Verschillende landbouwproefcentra hebben al praktijktesten gedaan met deze producten en altijd blijken de teelten dezelfde opbrengst te halen dan met de klassieke Haber-Bosch kunstmest. Jammer genoeg heeft Renure momenteel nog altijd de dierlijke status.

Het valt dus binnen de 170 kg N/ha. Deze meststoffen hebben dus potentieel als kunstmestvervanger, maar mogen in de praktijk dus nog geen klassieke kunstmest vervangen. Met de visie van een circulaire economie hopen we dat de regelgeving snel verandert en dat de kunstmestvervanger ook effectief mag doen wat er in de naam staat.

Nabewerkingstechnieken

Er zijn een aantal verschillende nabewerkingstechnieken die RENURE-producten kunnen maken. Deze worden uitgebreid uitgelegd in de presentatie, die je onderaan vindt.

Op beide dagen konden we 1 van de mogelijke technieken van nabij bekijken, namelijk een stikstofstripper-scrubber van de firma Detricon. Bij Aquafin was de inputstroom de dunne fractie van het slibdigestaat, bij Bio Sterco was dit dunne fractie van varkensdrijfmest. Het eindproduct is afhankelijk van het gebruikte waszuur ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat. De installaties draaien momenteel uitstekende technische resultaten met recuperatiepercentage van 50 tot 80%.

De efficiëntie hangt af van de zuurtegraad en de temperatuur. Des te hoger, des te meer stikstof er verwijderd en gerecupereerd wordt. De optimale zone voor kosten blijkt te liggen bij een pH van 8,4 en een temperatuur van 55°C. De kost zou liggen op 0,55 euro per kg stikstof. Het wetgevend kader van Renure zal uiteraard bepalen wat de waarde is van het gerecupereerde product. Zolang er een dierlijke status aan plakt, zal het waarschijnlijk bij een aantal pilootinstallaties blijven.

Bron: Boerenbond.

bhbh
bhbh