dfd

Wat houdt de rapportage in?

dfd
Conform verklaard Energieplan

Wat is een energieplan?

Het energieplan  bevat een lijst met maatregelen die het specifieke energieverbruik van het bedrijf kunnen verminderen.

Wie heeft een energieplan nodig?

Sinds 1 januari 2022 geldt een verplichting  voor bedrijven met een finaal energieverbruik van > 0,1 PJ om een conform verklaard energieplan op te maken (voordien lag deze drempel op 0,5 PJ).

Wie stelt een energieplan op?

Voor het opstellen van je energieplan moet je aankloppen bij een door VEKA aanvaard energiedeskundige (dit kan ook eigen personeel zijn, maar erkenning is nodig). Als tuinder moeten jij of jouw deskundige het energieplan ter conformverklaring indienen bij het VEKA, die dit dan beoordeelt. Na de bevestiging van de conformiteit door VEKA moet je het plan opladen op de webapplicatie van VEKA. Dit plan moet je om de vier jaar actualiseren (minstens 3 maanden voor conformiteit vervalt geactualiseerd plan indienen).

Wanneer stel je een energieplan op?

Je geconformeerd energieplan moet opgesteld zijn binnen de negen maanden nadat uit het eerstvolgende ingediende Integrale Milieujaarverslag (IMJV) blijkt dat je inrichting een totaal energiegebruik van 0.1 PJ per jaar heeft. Vervolgens is je energieplan vier jaar geldig.

Dit energieplan is zeker niet helemaal nieuw. In het verleden hebben ook al verschillende tuinders een energieplan laten opstellen bij de milieu- of omgevingsvergunningsaanvraag voor bijvoorbeeld een WKK. Er zijn dus bedrijven die al over een energieplan beschikken, al is dat mogelijks verouderd en is een conformverklaring steeds nodig.

Daarnaast zijn door de drempelverschuiving van 0,5 PJ naar 0,1 PJ ook bedrijven die nog nooit een energieplan opstelden maar dat nu wel moeten doen. Deadline hiervoor is midden december 2022 aangezien je als energie-intensief bedrijf je IMJV uiterlijk op 14 maart moest indienen.

Zodoende zijn er vier groepen tuinders met een finaal energiegebruik >0,1 PJ te onderscheiden:

  1. Groep met verbruik van meer dan 0,1PJ die in het verleden nog geen energiestudie of -plan gemaakt hebben – deze moeten tegen einde 2022 over een conform verklaard beschikken
  2. Groep met verbruik van meer dan 0,1PJ die in het verleden wel al een energiestudie lieten maken maar nog geen energieplan – deze moeten tegen einde 2022 over een conform verklaard beschikken
  3. Groep met een energieplan > 4 jaar: deze moeten dit laten actualiseren en dan conform laten verklaren. Moment van conformverklaring is dan de start voor nieuwe periode van 4 jaar.
  4. Groep met een energieplan < 4 jaar: deze moeten, zoals aangegeven door VEKA, hun energieplan nog conform laten verklaren tegen einde 2022. Moment van conformverklaring is dan de start voor nieuwe periode van 4 jaar.

Welke maatregelen moet je nemen?

Een energieplan bevat een lijst met maatregelen die het specifieke energieverbruik van het bedrijf kunnen verminderen. Alle maatregelen van deze lijst die een interne rentevoet (IRR) van minstens 13% na belastingen hebben, moet je uiterlijk binnen de drie jaar uitvoeren.

 

 

Energieaudit

Wat is een energieaudit?

Een energieaudit is een procedure met als doel toereikende informatie te verzamelen omtrent het huidige energieverbruiksprofiel, mogelijkheden voor kosteneffectieve energiebesparing te signaleren en kwantificeren en verslag uit te brengen van de resultaten. Verder bevat een energieaudit een lijst met maatregelen die het specifieke energieverbruik van het bedrijf kunnen verminderen. Alle maatregelen van deze lijst die een interne rentevoet (IRR) van minstens 13% na belastingen hebben, moet je uiterlijk binnen de drie jaar uitvoeren.

Wie heeft een energieaudit nodig?

Zowel KMOs met een finaal energieverbruik tussen de 0,05 PJ en 0,1 PJ, als grote ondernemingen met een finaal energieverbruik lager dan 0,1 PJ dienen een energieaudit op te maken.

Wie stelt een energieaudit op?

Voor het opstellen van je energieaudit moet je aankloppen bij een door VEKA aanvaard energiedeskundige (dit kan ook eigen personeel zijn). Deze audit moet je opladen op de webapplicatie van VEKA en moet je om de vier jaar actualiseren. Een conformering van VEKA is niet nodig bij een energieaudit.

Wanneer stel je een energieaudit op?

Uiterlijk op 1 april 2023 moet elke onderneming die momenteel voldoet aan de voormelde criteria over een geldige energieaudit beschikken. Bedrijven die pas na 1 april 2023 aan de criteria voldoen (bv nieuwe bedrijven) krijgen een half jaar de tijd om zich in orde te stellen.

Welke maatregelen moet je nemen?

Een energieaudit bevat een lijst met maatregelen die het specifieke energieverbruik van het bedrijf kunnen verminderen. Alle maatregelen van deze lijst die een interne rentevoet (IRR) van minstens 13% na belastingen hebben, moet je uiterlijk binnen de drie jaar uitvoeren.

Energiebalans

Wat is een energiebalans?

Een energiebalans heeft als doel alle energiestromen in een bepaald jaar te inventariseren, en een overzicht van het energiegebruiksprofiel te geven. Daarnaast bevat de energiebalans een beoordeling van de lijst met no-regretmaatregelen die van toepassing zijn op de sector van het bedrijf. Voor glastuinbouw kan je de no-regretmaatregelenlijst terugvinden op de website van VEKA.

Wie heeft een energiebalans nodig?

Kmo’s met een finaal energieverbruik tussen de 0,02 PJ en 0,05 PJ dienen een energiebalans op te maken.

Wie stelt een energiebalans op?

De energiebalans mag worden uitgevoerd door de exploitant of iemand die door de exploitant wordt aangeduid. Een registratie op de webapplicatie is vereist. VEKA stelt een sjabloon voor de energiebalans ter beschikking. De energiebalans moet je opladen op de webapplicatie van VEKA en moet je om de vier jaar actualiseren. Een conformering van VEKA is niet nodig bij een energiebalans.

Wanneer stel je een energiebalans op?

Uiterlijk op 1 april 2023 moet elke onderneming die momenteel voldoet aan de voormelde criteria over een geldige energiebalans beschikken. Bedrijven die pas na 1 april 2023 aan de criteria voldoen (bv nieuwe bedrijven) krijgen een half jaar de tijd om zich in orde te stellen.

Welke maatregelen moet je nemen?

De exploitant moet no-regretmaatregelen die voor hem van toepassing zijn binnen de vier jaar uitvoeren. Elk bedrijf zal op 31 maart 2027 (en daarna om de vier jaar) moeten rapporteren over de genomen maatregelen. Voor glastuinbouw werd een specifieke no-regretmaatregelenlijst opgemaakt.