Samen slim aan zet met het boerennatuurpakket!

23 maart 2022

Om het prille lentegevoel van de laatste weken kracht bij te zetten, bieden Boerennatuur Vlaanderen en Boerenbond een pakket aan waarmee je jouw boerderij letterlijk nog iets meer laat gonzen van de activiteit. Een portie gebundelde biodiversiteit mét VLIF-steun dat ieders erf opfleurt.

Elke dag ben je als landbouwer in de weer in de open ruimte. Je kleurt het landschap met afwisselende teelten en bloesems, zorgt voor 50 tinten groen en knot statige bomen tot duurzame bakens in het landschap. Landbouw kan dus heel wat effecten van klimaat bufferen. Helaas doen investeringen gericht op water, bodem, landschap en biodiversiteit je omzet niet meteen stijgen. Daarom kan je terugvallen op subsidies.

Bijenhotel, nestkastjes en wildredder

Deze zogenaamde niet-productieve investeringen zijn deel van VLIF-steun maar hebben lichtere voorwaarden. Je hebt een landbouwnummer nodig, een duidelijke landbouwactiviteit en je houdt je aan de geldende normen.

Landbouwers met pensioen, in bijberoep of starters kunnen meestal ook indienen. Wil je een aanvraag doen, dan zoek je één of meerdere investeringen die samen min. 1000 euro bedragen. Twijfel je of je in aanmerking komt, neem gerust contact op.

Om een stuw te plaatsen, een houtkant te planten of erosiedammen te installeren kom je snel aan dit minimumbedrag. Dat is niet het geval voor kleine investeringen als nestkasten of bijenhotels, die je moet combineren om tot het minimumbedrag te komen.

Daarom sloegen Boerennatuur Vlaanderen en Boerenbond de handen samen voor een ‘boerennatuurpakket’. Hierin zit een groot bijenhotel, een nestkast voor de steenuil, eentje voor de boerenzwaluw en een akoestische wildredder voor zij die zelf maaien. WERKERS leverde de eerste 50 pakketten deze maand en we hopen dat tempo te kunnen aanhouden! Een video vind je onderaan.

Bron: Boerennatuur Vlaanderen

ja
Praktische info

Je vindt alle informatie rond het boerennatuurpakket én een aanvraagformulier via www.boerenbond.be/boerennatuurpakket. Heb je algemene vragen rond deze subsidies, Boerennatuur adviseert je graag via npi@boerennatuur.be of op 016 28 60 41.