Werken aan een klimaatneutralere glastuinbouw
De energiecrisis weegt op alle sectoren, en ook in de glastuinbouw weegt deze zwaar door stelde Tom Van Delm, directeur proefcentrum Hoogstraten, bij de start van het persmoment over het Interreg-project Energlik dat momenteel in aanvraag is. In het project Energlik willen ze inzetten op een klimaatneutralere en economische glastuinbouw.
Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw Jo Brouns benadrukte tijdens het persmoment dat onze Vlaamse tuinbouw tot de duurzaamste van de wereld hoort en dat we een topspeler zijn, niet alleen in Vlaanderen. Het belang van technologie en innovatie als antwoord op de klimaatuitdagingen is niet te onderschatten. “We kunnen de toekomst van de planeet bewerkstelligen dankzij innovatie en techniek” aldus Jo Brouns.
Evelien Rosiers, onderzoeker bij het proefstation voor de groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver, licht de verschillende pistes toe waarop gewerkt wordt. Het effect van lichtspectra met LED-verlichting op verschillende teelten, bijvoorbeeld de impact van verrood licht op komkommer, komt aan bod.
Daarnaast worden energie-efficiëntere systemen zoals een meerlagenteelt bestudeerd evenals de benutting van laagwaardige warmte, het gebruik van CO2 uit rookgassen met behoud van de luchtkwaliteit, energy balancing schermen, de ontwikkeling van een dampwarmtepomp en teeltproeven in een klimaatneutrale kas.
Marlies Huysmans, onderzoeker vruchtgroenten bij Proefcentrum Hoogstraten, lichtte vervolgens de bevindingen uit het Glitch-onderzoek over het gebruik van energieschermen toe. Met energieschermen kan je de serre immers nog beter isoleren.
Er zijn zowel dag- als nachtschermen, voor dagschermen is het belangrijk dat de schermen naast isoleren ook licht doorlaten opdat de teelt voldoende licht krijgt. Marlies schetste dat er gedurende de jaren dat Glitch liep verschillende schermdoeken uitgetest zijn. Zo is er onderzoek gedaan met een PE-AC folie en een PE-VA folie. De PE-AC folie isoleert enkel indien er een kleine condenslaag is op de folie.
Eerglik als vervolg op Glitch
“We hebben onderzoek nodig om bij te dragen aan de Vlaamse en Nederlandse doelstellingen voor CO2-besparing in de glastuinbouw” zegt Lien Bosmans van Proefcentrum Hoogstraten.
“In Energlik willen we aantonen dat een klimaatneutrale glastuinbouw en een economisch rendabele glastuinbouw samen kunnen gaan. Binnen Energlik zal hiervoor ingezet worden op vier innovatietrajecten: de captatie, opzuivering en opslag van CO2 uit rookgassen om op het juiste moment te doseren, de doorontwikkeling van dag- en nachtschermen, de optimalisatie van ontvochtiging en de ontwikkeling en optimalisatie van een sensortechniek om de aanwezige schimmeldruk op te volgen.”
Wil je graag meer info over de eerdere resultaten uit het project Glitch? Neem dan zeker eens een kijkje op www.glitch-innovatie.eu.
Bron: Boerenbond.