Menu

Werkers bedrijfsverzorger

Terug naar Onderwerp
Deel 1 van de zomerreeks: door de bril van Werkers bedrijfsverzorger.
Nele Kempeneers

Corona of niet, de bedrijfsverzorgers van Werkers bleven de boer op gaan om bij te springen in landbouwbedrijven die hier nood aan hebben. Silke Jambers is een van de bedrijfsverzorgers bij Werkers en ze is bijna elke dag op een ander landbouwbedrijf te vinden. Zware handenarbeid bij het melkvee of fijne werkjes in de biggenstal, ze draait er haar hand niet voor om. Al was het niet vanzelfsprekend om als leek de eerste stappen op een landbouwbedrijf te zetten.

Kan je om de een of andere reden een tijdje niet actief zijn op je landbouwbedrijf (ziekte, een reisje, familiefeest …) of heb je af en toe nood aan een helpende hand? Dan kan je terecht bij Werkers van Boerenbond. Zij sturen dan een bedrijfsverzorger die jouw taken even overneemt. Ook in coronatijd bleef Werkers zijn diensten aanbieden, want de landbouwsector blijft natuurlijk draaien. Wat wel opviel, is dat heel wat aanvragen voor vakanties en operaties uitgesteld werden. De bedrijfsverzorgers moesten rekening houden met bepaalde coronamaatregelen, maar ze bleven zo goed mogelijk hun job uitvoeren. Een van hen is Silke Jambers. Deze jongedame weet van aanpakken en springt bij in de meest uiteenlopende taken in de landbouwsector. Van melken tot biggen castreren, ze draait er haar hand niet meer voor om. Al was dat in het begin wel anders, want het was een leerproces met vallen en opstaan.

Hoe ben je bij Werkers bedrijfshulp terecht gekomen?

“Ik heb helemaal geen roots in de landbouwsector, ik ben er eerder toevallig ingerold. Nadat ik in het middelbaar afstudeerde in de studierichting Kantoor ging ik aan de slag als magazijnmedewerker. Het was me al snel duidelijk dat ik die job niet wilde blijven doen, en dus ging ik nadenken waar mijn passie echt ligt. Het werken met en verzorgen van dieren heeft me altijd aangesproken. Ik besloot om van werk te veranderen en een opleiding Agro- en Biotechnologie aan de Vives hogeschool te starten. Die nieuwe job was bedrijfsverzorger bij Werkers. Het plan was eigenlijk om mijn studies te combineren met voltijds werken, maar dat bleek niet haalbaar. Omdat ik zo veel voldoening haalde uit mijn job als bedrijfsverzorger en de hogeschoolopleiding toch niet mijn ding bleek te zijn, stopte ik met studeren en focus ik nu helemaal op mijn taken bij Werkers.”

Had je de kneepjes van het vak snel onder de knie?

“We kregen een basisopleiding van Werkers zodat we voorbereid waren op de verschillende taken die er op een landbouwbedrijf zijn, maar toch is het even slikken als je er in de praktijk alleen voor staat. Ik had vroeger nog nooit een koe of varken van dichtbij gezien, maar op mijn eerste werkdag mocht ik wel meteen aan de slag met biggen castreren. Je wordt er soms een beetje ‘ingesmeten’, maar zo leer je ook enorm snel bij. De manier van werken verschilt ook fel van bedrijf tot bedrijf, dus het duurt even voor je overal je plan kan trekken. Ik werk nu 2,5 jaar bij Werkers en heb de meeste dingen nu echt wel onder de knie, maar in het begin heb ik wel eens gevloekt. Als er een storing was bij het melken en de melk tegen de muren van de melkstal vloog bijvoorbeeld. Sommige mensen hebben begrip voor het feit dat je een beginneling bent, anderen vragen de volgende keer liever een meer ervaren bedrijfshulp. En daar wordt ook rekening mee gehouden. Ik leer nog elke dag bij, maar ik voel me nu best wel zelfzeker in wat ik doe.”

Waaruit bestaan je taken vooral?

“Ik kom vooral langs op rundvee- en varkensbedrijven, maar tijdens de coronacrisis was de vraag naar hulp groter op varkensbedrijven. Mijn dag is heel gevarieerd en hangt volledig af van de taken die de bedrijfsleider voor mij inplant. De koeien melken, biggen castreren en ijzerprikjes geven, voederen … Sommige dingen zijn precisiewerk, andere vragen meer fysieke kracht. Het ene bedrijf is volledig gemechaniseerd terwijl het op andere plaatsen met de borstel en de riek gebeurt. In het begin schrokken landbouwers soms een beetje omdat ik zo’n fragiel meisje lijk, maar intussen weten ze dat ik een harde werker ben. Het enige probleem is soms dat infrastructuur vaak is geïnstalleerd op maat van een boer die groot is van gestalte, wat voor mij minder handig is. Niet enkel het fysieke werk maakt deze job soms zwaar, het is vooral de vaak lange reistijden en het feit dat je je op elk bedrijf voor de volle 100% moet inzetten. Maar de dankbaarheid die je terugkrijgt van zowel de dieren als de landbouwer is goud waard. Ik heb geen favoriete bezigheid, maar ik geniet van de afwisseling die de job biedt. Ik heb vaak uren te kort in een dag, want op een landbouwbedrijf is er echt altijd werk. Al is het geweldig om tussendoor even pauze te nemen en een big te knuffelen. Ik heb een aantal vaste bedrijven waar ik regelmatig over de vloer kom, maar er zijn ook regelmatig nieuwe bedrijven waar ik voor het eerst langsga. Als ik ter plaatse ga wanneer de boer ziek is of met vakantie gaat, word ik meestal gevraagd om te komen melken. Vaak nemen familieleden of vrienden van de landbouwer het voederen van de dieren op zich. Af en toe zijn we ook met twee of meer bedrijfsverzorgers op hetzelfde bedrijf en dat is telkens een fijne ervaring. Zo heb je toch nog contact met collega’s en kan je ervaringen uitwisselen.”

Hoe gaat je omgeving om met je job als bedrijfsverzorger?

“De meeste van mijn leeftijdsgenoten hebben absoluut geen voeling met de landbouwsector, het is echt een ver-van-mijn-bedshow voor hen. Toen ik hen bijvoorbeeld vertelde dat ik vaak koeien melk, dachten ze dat dit nog met de hand gebeurt, zittend op een krukje naast de koe. Dan besef je wel hoe weinig de jeugd afweet van moderne landbouwbedrijven. Oudere mensen in mijn omgeving weten meestal beter hoe de vork in de steel zit. Landbouwers krijgen vaak kritiek als het over dierenwelzijn gaat, maar weinig mensen weten hoe gepassioneerd ze zich voor hun dieren inzetten en welke lange dagen ze maken. Voor mijn vriend is het niet altijd makkelijk om te wennen aan het feit dat ik moe ben na een drukke werkdag en vaak onregelmatige uren heb. Maar hij weet dat ik dit graag doe en is dus ook best wel fier. De dankbaarheid die je van de landbouwers krijgt geeft je veel energie. Ik kan niet meer bijhouden hoeveel cadeautjes ik al heb gekregen van mensen die even een stap terug moesten zetten door ziekte of landbouwers die dankbaar waren dat ze eens een weekendje weg konden met het gezin. Bedrijfsverzorger worden was een grote stap in het onbekende en het is een zware job, maar ik zou het iedereen die interesse heeft aanraden.”