Menu

Rentabiliteit

Terug naar Onderwerp

In dit onderwerp

Welke bedrijfsstrategie toepassen bij omschakeling naar biorundvee?
Minder uit dit onderwerp

Sinds het jaar 2000 werd de wereldwijde omzet van biomelk zes keer groter. In België verdubbelde de omzet in 10 jaar. Toch blijft de biomarkt in België beperkt: 3,5% van alle melk is biologisch. Ter vergelijking, in Denemarken is dit 30%. Het marktaandeel van biologisch rundvlees bij ons is 2%.

De prijs van biologische melk wordt sinds eind 2013 voor lange termijn vastgelegd. De volatiliteit is hiermee voor een groot stuk weggewerkt. Toch is dit geen garantie dat deze prijs steeds wordt uitbetaald. Een sterke stijging in het Europees aanbod en een trapsgewijze groei aan de afnamezijde zorgen dit jaar voor een licht gedaalde marktprijs. De vooruitzichten zijn dat er vanaf 2020 opnieuw een tekort zal zijn aan biologische melk.

Voor vleesvee is er een meerprijs van 15% via de normale lange afzetketen, afhankelijk van het type vlees. Een hogere meerprijs is haalbaar via de korte keten verkoop, maar dit vraagt meer investeringen en is ook arbeidsintensief. Om met vleesvee in het biologisch circuit rendabel te zijn, moet je vooral aan de kostenstructuur werken. Goedkope gronden en stallen, een goede omzetting van ruwvoeder, robuuste dieren en eiwitrijke teelten zelf verbouwen zijn zaken waarmee je best rekening houdt.