Menu

Wat betekent dit voor jou?

Terug naar Onderwerp

In dit onderwerp

Wat moet je weten over het prosumententarief?
Minder uit dit onderwerp
  • Grote installaties (>10 kVA)

Grote productie-installaties hebben een bidirectionele teller. Ze betalen voor injectie zowel als afname en het prosumententarief is voor hen niet van toepassing.

  • Kleine installaties (<10 kVA)

Het nieuwe prosumententarief is geldig voor alle PV-installaties, ongeacht de datum van de installatie. Er wordt niet geraakt aan het terugverdieneffect via de terugdraaiende teller. Doordat de klassieke distributienettarieven voor alle residentiƫle klanten stijgen, stijgt ook het voordeel van de besparing door zonnestroom. Voor de energie die je zelf produceert, vermijd je deze verhoging en dat compenseert voor een deel het opgelegde prosumententarief.

Een rekenvoorbeeld

Je hebt een zonnepaneelinstallatie met een totaal omvormervermogen van 10 kVA en een opbrengst in zonnestroom van 8500 kWh. Je aansluiting bevindt zich in het netgebied van Gaselwest. Bij een huidig elektriciteitstarief (gemiddelde van dag- en nachttarief) van 0,22 euro (incl. 21% btw), bespaar jij op jaarbasis 1870 euro (incl. 21% btw) op je elektriciteitsfactuur. Voor de aanvullende capaciteitsvergoeding (prosumentenvergoeding) betaal jij 1016,30 euro (incl. 21% btw).