Menu

In dit onderwerp

Wat moet je weten over het prosumententarief?
Minder uit dit onderwerp

Door het grote succes van onder andere zonnepanelen is er een onbalans ontstaan tussen de bijdragen die afnemers betalen voor het gebruik van het distributienet en de diensten die de distributienetbeheerder levert. Daarom betalen de eigenaars van grote installaties (met een omvormervermogen groter dan 10 kVA) al een injectievergoeding. Zij hebben ook twee tellers: eentje die het verbruik meet en eentje die de injectie meet.

In juli 2014 werd beslist dat alle afnemers – ook eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller – een vergoeding moeten betalen voor de zonenergie die ze zelf op het net steken. Zij gebruiken namelijk ook het distributienet op het moment dat ze elektriciteit terugleveren aan het net, dus niet alleen op het moment dat ze elektriciteit afnemen van het net. Het tarief dat deze prosumenten (producenten-consumenten) betalen, hangt af van het netgebied van hun aansluiting en van het omvormervermogen. Je moet namelijk meer betalen voor een grotere omvormer, die een groter vermogen kan injecteren op het net. De VREG heeft eind 2014 de tarieven per netgebied goedgekeurd.

Gemiddeld genomen zal je zo’n 30% van de tijd de elektriciteit die je opwekt onmiddellijk verbruiken – afhankelijk van de situatie en de grootte van je installatie in verhouding tot je verbruik. De overige tijd gebruik je het net dus in twee richtingen: teruglevering bij overschot en afname bij tekort.