Menu

Slimme meter als alternatief?

Terug naar Onderwerp

In dit onderwerp

Wat moet je weten over het prosumententarief?
Minder uit dit onderwerp

Momenteel zijn er nog geen slimme meters beschikbaar. Er werden alleen wat slimme meters geplaatst in het kader van een proefproject van Infrax en Eandis.

Je kunt wel een bidirectionele meter laten plaatsen als je wilt weten wat je werkelijke afname is. Zo’n tweerichtingsmeter meet de bruto-afname én de injectie. De eenmalige kosten voor het vervangen van de terugdraaiende meter moet je zelf betalen. Je geniet dan niet meer van een terugdraaiende meter en je betaalt geen aanvullend capaciteitstarief (prosumentenvergoeding) meer, maar wel het periodiek distributienettarief voor het gedeelte bruto-afname. Dat is alleen interessant als je een zeer hoog ogenblikkelijk verbruik (autoconsumptie) hebt van de elektriciteit die je zelf produceert.

Met batterijen zou je deze autoconsumptie kunnen verhogen, maar in combinatie met de klassieke terugdraaiende teller heeft dat geen zin, omdat er niet gemeten wordt hoe vaak je de batterij aanspreekt voor opslag van overschotten. Bij een bidirectionele teller zou het in sommige gevallen interessant kunnen zijn. Omdat deze techniek (en zijn kostprijs) momenteel nog zeer snel ontwikkelt, raden wij aan om hier nog niet in te investeren.