Menu

Volledig beroepsmatig gebruikte voertuigen

Terug naar Onderwerp

In dit onderwerp

Wat moet je weten over bedrijfsvoertuigen en hun btw-aftrek?
Minder uit dit onderwerp

De btw van kosten (aankoop, onderhoud, herstelling ...) in verband met bedrijfsvoertuigen die volledig beroepsmatig gebruikt worden, kan je volledig aftrekken. Een ‘onbeduidend priv├ęgebruik’ wordt hier wel aanvaard, maar dat is een feitenkwestie, die afhangt van het oordeel van de controleur en in de praktijk al aanleiding was tot discussie. Hoe toon je bijvoorbeeld aan dat je een bestelwagen zelden gebruikt om even langs de bakker te rijden of snel de kinderen van school op te halen? Sommige controleurs eisten hier een rittenadministratie om de aftrek te onderbouwen.

Nu aanvaardt de administratie – zonder rittenadministratie – een uitsluitend beroepsmatig gebruik wanneer uit de aard van het voertuig en rekening houdend met de activiteit van de belastingplichtige blijkt dat een uitsluitend beroepsmatig gebruik zeer waarschijnlijk is. Het gaat hier onder andere om lichte vrachtwagens van het type ‘pick-up’, geladen met materialen en gereedschap, om landbouwvoertuigen zoals tractoren, of om bestelwagens waarvan de laadruimte specifiek ontworpen is om er materialen en gereedschap in op te slaan.

Opgelet, indien de factuur betrekking heeft op een 'gewone' personenwagen, mag je nooit meer dan de helft van het btw-bedrag terugvragen. Voor (lichte) vrachtwagens kan je de btw volledig recupereren indien je de wagen alleen beroepsmatig gebruikt.