Menu

Terug naar Onderwerpen >Vogelgriep: wat moet je weten?

Vogelgriep: wat moet je weten?Terug naar Onderwerpen >

Alle regio's

Update 20 juni 2017: Er werd een bijkomende besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een hobbyhouder in Couvin (Namen). Sinds 1 juni is het virus in totaal op negen plaatsen aangetroffen in België. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders en, in het bijzonder, particulieren die onlangs pluimvee kochten op een markt om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

In Couvin wordt een tijdelijke bufferzone met een straal van 3 kilometer afgebakend. Deze zone zal ten minste drie weken behouden blijven. Binnen dat gebied is elk vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. De dieren moeten ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. Aan inwoners, die binnen die zones pluimvee of andere vogels hebben, wordt gevraagd om daarvan binnen de 72 uur een inventaris over te maken aan de burgemeester. In deze inventaris moet aangeven worden hoeveel en welke dieren gehouden worden.

Update 16 juni 2017: Het FAVV deelt mee dat er twee bijkomende besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 werden vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Menen (West-Vlaanderen) en bij een hobbyhouder in Ath (Henegouwen).

Update 15 juni 2017: In West-Vlaanderen is er hoogpathogene vogelgriep H5N8 vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Oostkamp en bij een particulier in Zuienkerke. De maatregelen die genomen worden zijn verschillend voor een professioneel bedrijf en een hobbyhouderij.

Update 15 juni 2017: Er zijn bijkomende besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Oostkamp (West-Vlaanderen) en hobbyhouders in Quiévrain (Henegouwen) en Zuienkerke (West-Vlaanderen).

Update 13 juni 2017: Het FAVV maakte bekend dat er 2 nieuwe besmettingen met hoog pathogeen H5N8-vogelgriepvirus zijn vastgesteld bij hobbyhouders in Wallonië. Het betreft een geval in Sainte-Ode (Luxemburg) en een in Soignies (Henegouwen). Rond de beide besmettingen is een bufferzone van circa 3 km afgebakend waarin een inventarisatie moet gebeuren en een vervoersverbod geldt voor pluimvee, vogels en broedeieren. Daarnaast moeten alle pluimvee en vogels binnen gevoederd en gedrenkt worden. De verspreiding is gelinkt aan verkoop van pluimvee op de de markt. Het FAVV heeft maatregelen genomen die in heel België van toepassing zijn. (pdf) Zo zijn openbare markten van pluimvee en/of andere in gevangenschap gehouden vogels verboden. Voorts zijn verzamelingen van in gevangenschap levende vogels  slechts toegestaan onder bepaalde voorwaarden.

Update 1 juni 2017: Het CODA heeft donderdag hoogpathogene vogelgriep H5N8 bevestigt bij een hobbyhouder in Wellin, in de provincie Luxemburg. Het gaat om een hobbyist met een tiental stuks pluimvee waarvan er vorige week vier gestorven waren.

Update 19 april 2017: De algemene ophokregeling voor pluimvee van professionele (pluimvee)houders wordt vanaf 20 april opgeheven. De afgelopen weken zijn er geen nieuwe besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus meer vastgesteld in ons land en in een straal van 250 kilometer daarrond. Dit duidt erop dat dit hoogpathogene virus hier waarschijnlijk niet meer aanwezig is in wilde vogels. Het risico op besmetting in ons land is daardoor klein geworden, waardoor alle in november vorig jaar genomen bijkomende preventieve maatregelen voor vogelgriep kunnen worden opgeheven.

Ter herinnering, in ons land werden in februari en maart vijf besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld: één bij een hobbyhouder van siervogels in Lebbeke en vier bij wilde vogels in Oud-Heverlee, Huldenberg, Stokkem-Dilsen en Ottignies. In de hele Europese Unie zijn sinds november 2016 meer dan 1100 besmettingen op pluimveehouderijen, hobbyhouderijen en in dierparken vastgesteld. Daarnaast stierven duizenden wilde vogels na een besmetting met dit voor de meeste vogels erg agressieve virus. Er zijn op dit ogenblik nog enkele probleemgebieden elders in Europa, maar deze vormen geen onmiddellijk risico voor ons pluimvee en onze andere vogels.

Meer info

Op de website van het Voedselagentschap vind je meer informatie.