Menu

In dit onderwerp

Voedselprijzen
Minder uit dit onderwerp

Heb je enig idee hoeveel kilogram witloof een witloofboer moet produceren om een treffelijk inkomen te behalen? Wetende dat de prijs zelden boven 1 euro ligt, zijn dat heel wat kilo's. De prijs die de witloofteler ontvangt, is niet het hele jaar door gelijk. Ook hier spelen vraag en aanbod een belangrijke rol, net als de invoer uit het buitenland.

 

"Sinds enkele jaren ondervinden wij sterke concurrentie vanuit Frankrijk en Nederland"

"Samen met frieten, aardbeien en chocolade behoort witloof ongetwijfeld tot ons nationaal culinair erfgoed. Weinig land- en tuinbouwproducten zijn er zo goed in geslaagd om het kenmerk ‘Belgisch’ als een echt keurmerk over de landsgrenzen uit te dragen als het witloof. Witloof is niet alleen een veilig product, maar het is ook gezond, lekker en light.

Onze sector ondervindt de laatste jaren meer en meer concurrentie vanuit Frankrijk en Nederland. Ondanks de stijgende productiekosten verloopt de prijsvorming de laatste jaren erg grillig en blijven we sterk afhankelijk van het aanbod en de prijsvorming in de buurlanden.

De laatste jaren staat de vergoeding die we krijgen op geen enkele manier in verhouding tot de grote inspanningen en investeringen die nodig zijn om zo’n kwaliteitsproduct te telen."

Vergelijk je aankoopprijs