Menu

In dit onderwerp

Voedselprijzen
Minder uit dit onderwerp

Slechts een klein deel van de prijs die je in de winkel betaalt gaat naar de land- of tuinbouwer. We kozen voor gewone scharreleieren omdat dat het type eieren is dat in alle winkels standaard in de rekken ligt. De eierprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. En dat aanbod bestaat niet enkel uit eieren die in ons land geproduceerd worden, maar ook uit eieren die elders in Europa gelegd werden. Een pluimveehouder heeft heel wat legkippen nodig om een leefbaar inkomen te behalen. Een kip legt immers maximaal één ei per dag.

 

"De kip met de gouden eieren moet duidelijk nog gevangen worden"

"Elke dag een eitje?” De onderzoekers zijn het er ondertussen over eens dat als eieren deel uitmaken van een gezond voedingspatroon er gerust elke dag een eitje mag gegeten worden. Het eten van eieren heeft nauwelijks een invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Dat is goed nieuws, want een ei is lekker en zit boordevol  broodnodige vitamines en voedingsstoffen. Bovendien is het goedkoop en snel en gemakkelijk klaar te maken.

De leghennenhouders hebben de afgelopen jaren heel wat geïnvesteerd in meer dierenwelzijn. Leghennen die zich niet kiplekker voelen produceren minder. Blije kippen zorgen dan ook voor een blije boer. Feit is wel dat de kostprijs voor de productie van de eieren daardoor ook is gestegen en dat dit niet kan worden doorgerekend in de prijs naar de afnemers.  De prijs aan boer wordt bepaald door het spel vraag en aanbod in eigen land en Europa. Ook import van eieren uit landen die lagere standaarden hebben voor dierenwelzijn zorgen voor een prijsdrukkend effect. Het gevolg is dat de eierprijs aan boer niet bijster hoog is en het inkomen van de leghennenhouder dus sterk onder druk staat. Het is als leghennenhouder dus niet gemakkelijk om een goed inkomen te verwerven. De kip met de gouden eieren moet duidelijk nog gevangen worden.

Vergelijk je aankoopprijs