Menu

In dit onderwerp

Voedselprijzen
Minder uit dit onderwerp

Je schilt ze vaak, maar sta je soms stil bij de prijs die je voor een kilogram aardappelen betaalt? De winkelprijs ligt heel wat hoger dan de prijs die de boer ontvangt voor zijn product.

De aardappel is het vierde belangrijkste landbouwgewas ter wereld. Om in de toekomst de honger in de wereld met de helft terug te dringen, hebben de Verenigde Naties in de hele wereld tal van ontwikkelingsprojecten rond de aardappelteelt opgezet. Er bestaan heel wat verschillende variëteiten die ieder hun specifieke eigenschappen hebben. Sinds 2011 is België de grootste exporteur van diepgevroren aardappelproducten ter wereld. We steken Nederland, Canada en de Verenigde Staten de loef af.

"Aardappelen zijn gezond en een bron van voedingsvezels, kalium en vitaminen B en C"
 

"Ook in Vlaanderen worden veel aardappelen geteeld en gegeten. Aardappelen zijn gezond en een bron van voedingsvezels, kalium en vitaminen B en C. De aardappel is geen saaie knol. Er bestaan heel wat verschillende variëteiten die ieder hun specifieke eigenschappen hebben.

Aardappelen telen vraagt veel aandacht, het risico op oogstmislukking is groot. Aardappelen worden in april gepoot. Tijdens het groeiseizoen kunnen ze aangetast worden door ziektes zoals de aardappelplaag. Als akkerbouwers moeten wij alert zijn, want als wij de ziekte te laat opmerken kan de volledige oogst verloren gaan.

Ook vanuit een economisch standpunt is de aardappelteelt bijzonder. Het is een zeer speculatieve teelt, wat betekent dat er sterke prijsschommelingen optreden. Het vraagt dus moed en doorzettingsvermogen om aardappelen te blijven telen."

Vergelijk je aankoopprijs