Menu

Verticale landbouw in New York

Terug naar Onderwerp

Wie in lagen kweekt, kan op een kleine oppervlakte toch veel produceren. Niet toevallig vind je heel wat voorbeelden in New York, dé stad van de stadslandbouw. Niet enkel in de hoogte, maar ook in gebouwen en oude scheepscontainers.

Aerofarms

Aerofarms is op dit moment de grootste indoorboerderij ter wereld. Meer dan 10 jaar geleden zijn ze in een verlaten pakhuis gestart met een eerste installatie van gelaagde teelt. Momenteel kweken ze op 4 locaties, in gebouwen die voorheen een staalfabriek of nachtclub waren. Ze willen het traditionele distributiesysteem omvergooien en vervangen door grote productie-installaties op strategische plaatsen, zoals in de buurt van steden of belangrijke distributieplaatsen. Doordat ze telen in een volledig gecontroleerde omgeving, zijn ze onafhankelijk van de seizoenen en hebben ze minder ziektes. Ze claimen dat ze 95% minder water gebruiken dan bij vollegrondsteelt.

Het bedrijf ontwikkelde een hoogtechnologische manier van indoorkweken. De planten hangen in meerdere lagen boven elkaar, met hun wortels in een mist die de nodige nutriënten, water en zuurstof bevat (aeroponische teelt). De belichting gebeurt met ledlampen, waarbij heel specifieke smaken en vitamines gecreëerd worden door te spelen met de golflengte van het licht en de duur van de belichting. Ze kweken meer dan meer dan 250 verschillende bladgroenten en kruiden, die ze commercialiseren als mixen onder het eigen merk ‘Dream Greens’.

Smallhold

Dit bedrijf kiest niet de weg van de grote kweekinstallaties, maar ziet potentieel in veel kleine installaties (minifarms), op de plaats waar de planten geconsumeerd worden. Smallhold focust momenteel op de teelt van champignons in op maat gemaakte kasten. Een restaurant dat dagelijks verse champignons wil verwerken in zijn recepten, kan bijvoorbeeld zo’n kweekruimte bestellen, op maat gemaakt voor de keuken.

De kweekruimte is uitgerust met wifi, sensoren, klimaatsturing en bevochtiging, via het netwerk verbonden met de productie-experts, die toezien van op afstand. De klant hoeft alleen de champignons die uit het substraat groeien, af te snijden. Smallhold is ervan overtuigd dat ze met 96% minder water per oppervlakte-eenheid tot 40 keer meer productie halen dan een ‘traditionele’ champignonkwekerij. Ze hebben plannen om ook bladgroenten en kruiden te kweken in de kasten.

Farm.One

Een graficus en een psycholoog met een specialisatie in businessmanagement vroegen zich af of ze unieke smaken van over de hele wereld het jaar rond konden kweken in hartje New York. Zo ontstond de stadsboerderij Farm.One, gelegen in een chic winkel- en kantorencomplex nabij Ground Zero. Intussen kweken ze ook op een tweede, grotere locatie, zodat ze kunnen voldoen aan de vraag van steeds meer klanten: chefs van de betere restaurants, op zoek naar verse, unieke kruiden en eetbare bloemen om hun gerechten nog meer finesse te geven. Ook hier kweken ze in lagen boven elkaar, maar op een andere schaal dan Aerofarms. Sommige planten worden in goten gekweekt. Andere groeien op een drijvend bed, in een bak met water en nutriënten.

Square Roots

Square Roots is een project van onder andere Kimbal Musk (broer van Elan Musk), dat ondernemers 13 maanden lang laat kennismaken met de technologie van meerlagenproductie in een stedelijke omgeving en de vermarkting van de producten. In die periode kunnen ze ook een goed netwerk opbouwen binnen de korteketenwereld in New York.

Ze telen in omgebouwde scheepscontainers, met een volledig gestuurd klimaat en ledverlichting. De planten groeien in verticale goten en worden gevoed met nutriëntenrijk water. Binnen deze experimentele omgeving levert een container wekelijks 25 kilo bladgroenten, met een waterbehoefte van zo’n 30 liter per dag. Maar veel zal afhangen van de teeltkeuze per container. Het bedrijf Freight Farms illustreert op zijn website dat de mogelijkheden heel divers zijn.

Agritecture

Het New Yorkse adviesbureau Agritecture ondersteunt sinds 2014 ondernemers, instanties en overheden die met stadslandbouw willen starten. Farm.One en Square Roots behoren tot hun klanten. Oprichter Henry Gordon Smith is intussen een gevestigde naam in het New Yorkse stadslandbouwgebeuren. Hij raakte geïnspireerd toen hij aan de Columbia-universiteit les kreeg van professor Dickson Despommier, de man die de term ‘’verticale landbouw gelanceerd zou hebben. Het adviesbureau organiseert ook opleidingen en heeft een interessante blog met heel wat activiteiten en nieuws rond stadslandbouw.