Menu

Philadelphia, groen en planten

Terug naar Onderwerp

Met 25% van zijn bevolking onder de armoedegrens is Philadelphia nog steeds een van de armste grote steden in de VS. Maar met een lange traditie in tuinieren en als thuisbasis van de Pennsylvania Horticultural Society is de stad tegelijk een plek die sterk verbonden is met groen en planten. Niet verwonderlijk dat hier ook veel interesse is voor lokaal, vers en betaalbaar voedsel is. 

Greensgrow

Greensgrow is een non-profitorganisatie die in Philadelphia niet alleen een stadsboerderij uitbaat, maar ook een tuincentrum, een boerenwinkel en een buurtkeuken. Twintig jaar geleden begonnen de initiatiefnemers op een voormalig industrieterrein sla te produceren in een gotensysteem en verkochten die aan restaurants. Zelf waren ze ook koks en ze zochten naar een alternatief voor de groenten die anders uit het verre Californië of Mexico kwamen. De buren keken geïnteresseerd toe en vroegen of ze het aanbod niet konden uitbreiden naar andere planten en kruiden. Kort daarna schakelde het bedrijf over naar een non-profitorganisatie en ze gingen meer werk maken van educatie en de toegang tot lokaal en betaalbaar voedsel.

Momenteel zijn ze actief op twee plaatsen in Philadelphia. Het stellen zich tot doel om buurten en gemeenschappen te informeren en te sensibiliseren om samen rond duurzame, lokale voeding te werken. Op het eerste gezicht is het een tuincentrum met groenteproductie, maar in feite is het een ontmoetingscentrum voor allerlei initiatieven rond stadslandbouw en lokale voeding.

Binnen hun stadsboerderij kweken ze elk seizoen meer dan twintig soorten groenten, die verkocht worden aan restaurants en via een CSA-abonnement. Hier hanteren ze een voordeeltarief voor mensen die het financieel niet breed hebben en die met voedselbonnen betalen. Daarnaast hebben ze een winkel, waar ze het assortiment aanvullen met hoeveproducten van land- en tuinbouwbedrijven in een straal van 250 kilometer. Een deel van hun productie verwerken ze in een eigen keuken, waar ze ook workshops geven.

Fair Food Farmstand

Met een winkel in de overdekte markt van Philadelphia, biedt de Fair Food Farmstand allerlei producten aan van bijna negentig producenten. In het aanbod vind je verse groenten en fruit, zuivelproducten, vlees, kaas, eieren en andere verwerkte producten. De boerenwinkel wil een extra inkomen creëren voor het groeiende aantal landbouwbedrijven in de Amerikaanse staten Pennsylvania en New Jersey die via de korte keten willen verkopen. Gezinnen die een uitkering krijgen, kunnen ook hier terecht met hun voedselbonnen. Voor elke dollar die ze spenderen, krijgen ze er een dollar bovenop. Dat is een goede stimulans voor gezinnen die het niet breed hebben om toch te kiezen voor gezond en lokaal geproduceerd voedsel.

Fair Food, de organisatie achter deze boerenwinkel, zoekt bovendien extra manieren om de lokale producten een weg te doen vinden naar de stad, door hun producenten in contact te brengen met chef-koks, winkeliers en groepen van inwoners. Onlangs begon ze ook graanproducenten te inventariseren om mogelijke samenwerkingen te onderzoeken met brouwers, stokerijen en bakkers die met lokale granen aan de slag willen.

Groen en tuinieren in de grootstad

De Pennsylvania Horticultural Society wil mensen samenbrengen om te werken aan groene en leefbare buurten. Ze organiseert niet alleen een jaarlijkse plantenshow, workshops en evenementen over tuinieren, maar is ook actief rond stadslandbouw. Met aandacht voor de kansarme buurten stimuleert ze op meerdere plaatsen in de stad vrijwilligers en professionelen om samen werk te maken van lokale en gezonde voeding. Er is zelfs een programma waarbij gevangenen via innovatieve groene jobs kansen krijgen om zich te re-integreren.

  • De hoevewinkel van Greensgrow.

  • De productieverantwoordelijke van Greensgrow heeft duidelijk een passie voor planten.

  • Fair Food werkt samen met negentig lokale producenten, om rechtstreeks aan de stedeling te verkopen via de overdekte markt van Philadelphia.

  • De producten in de rekken van de boerenwinkel Fair Food Farmstand.