Menu

Sterk exportgericht

Terug naar Onderwerp

In dit onderwerp

Uitdagingen voor de varkenssector: twee jaar na de Ruslandboycot
Minder uit dit onderwerp

België heeft voor varkensvlees een zelfvoorzieningsgraad van 237% en is dus sterk exportgericht, wat heel wat extra toegevoegde waarde creëert voor ons land. Vorig jaar werd maar liefst 742.335 ton varkensvlees geëxporteerd.

Onze voornaamste klanten zijn Duitsland (met 262.017 ton) en Polen (met 201.303 ton). Vooral Polen is de laatste jaren sterk in opmars. Op 5 jaar tijd is de export naar dat land bijna verviervoudigd. Er worden vooral varkenskarkassen naar Polen uitgevoerd, die dan verder uitgebeend worden. Van onze export gaat 94% naar EU-lidstaten. Slechts een klein deel van het varkensvlees wordt dus afgezet in zogenaamde derde landen. Hier komen vooral Zuid-Korea en China in beeld.

Voor de boycot (2013)

Net voor de Ruslandcrisis exporteerde ons land 28.151 ton varkensvlees naar Rusland. De voorbije twee jaar werd dit vlees vooral afgezet binnen de EU. Daardoor is ons land prijsnemer en afhankelijk van de prijsvorming in het buitenland. Duitsland is op dat vlak sterk dominant. Door een sterker exportbeleid naar derde landen zou ons land wat minder afhankelijk kunnen worden van de Duitsers.

Na de boycot (2015)