Menu

Uitdagingen voor de varkenssector: twee jaar na de Ruslandboycot

Terug naar Onderwerpen

In dit onderwerp

Uitdagingen voor de varkenssector: twee jaar na de Ruslandboycot
Minder uit dit onderwerp

De Ruslandboycot deed de Europese varkenshouderij zwaar beven op zijn grondvesten. Twee jaar na de feiten heeft de varkensmarkt zich uiteindelijk weten te herstellen, maar daarmee zijn de verliezen nog niet weggewerkt. Het Ruslanddebacle heeft de sector pijnlijk duidelijk gemaakt dat hij erg kwetsbaar was door zich vooral te focussen op één afzetmarkt. 
 

Economische en sanitaire ban

De varkenssector kreeg niet alleen te maken met de economische boycot van Rusland, want begin 2014 had Rusland al een sanitaire ban opgelegd voor varkens en varkensvlees uit Europa. Dat was het gevolg van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Litouwen in januari 2014. Ironisch genoeg had Rusland toen zelf te kampen met meerdere uitbraken van de Afrikaanse varkenspest en de ziekte was in feite via dat land in Europa terechtgekomen. Nadien kwam daar het importverbod voor Europese land- en tuinbouwproducten bij, als gevolg van de Oekraïnecrisis. Het was meteen duidelijk dat de grenzen voor lange tijd gesloten zouden blijven. 

De spanningen tussen Europa en Rusland als gevolg van het conflict in Oekraïne zijn nog steeds niet afgenomen en wanneer de maatregelen versoepeld zullen worden is dan ook koffiedik kijken. Niet alleen de economische, maar ook de sanitaire ban moet opgeheven worden vooraleer er weer varkensvlees naar Rusland geëxporteerd kan worden. 

Deel deze pagina: 

Meer informatie