Menu

Netwerk en events

Terug naar Onderwerp

In dit onderwerp

Stadslandbouw
Minder uit dit onderwerp
Laatst aangepast: 
20 mei 2020

We houden je graag op de hoogte van evenementen rond stadslandbouw. Daarnaast geven we je telkens een kort verslag van voorbije gebeurtenissen. 

Food from Food Hackathon - 22 en 23 september 2020

Generation Food, Flanders’ Food en EIT Food organiseren op 22-23 september een tweedaagse hackathon. Tijdens die tweedaagse gaan studenten, ondernemers en bedrijven intensief samenwerken om een oplossing te zoeken voor jouw (voorlopig nog verspilde) nevenstroom. We zijn op zoek naar bedrijven die willen deelnemen aan dit evenement, hun eigen nevenstroom willen valoriseren en daarbij beroep willen doen op de innovatieve kracht van studenten en nieuwe voedselondernemers. Lees meer. 

Webinar ‘Commercial urban farming in Belgium’ – 4 mei 2020

Herbekijk de webinar "Commercial Urban Farming in Belgium’ (4 mei 2020).

 

Herbekijk de webinar van de algemene introductie over stadslandbouw (20 april 2020).

 

Generation Food Forum - 24 februari 2020

Wat is ondernemen in duurzame voeding, en hoe doe je dat precies? Wat zijn de uitdagingen bij de opstart en wat zijn de mogelijkheden? Voor deze en andere vragen lieten we twee ondernemingen (Kopje Zwam en een landbouwbedrijf in Boutersem) aan het woord. Aan de hand van hun eigen ervaringen legden ze uit welke weg ze hebben afgelegd en wat ze ervan hebben geleerd. 
 

FarmCafe - 5, 10, 12 maart 2020

Op het digitale platform FarmCafe inspireerden we jou vanuit de verschillende partners over onder meer korte keten. Dit concept trokken we nu voor het tweede jaar op rij door naar een fysiek gebeuren: FarmCafe Live. Dit bood jou het voordeel dat een ondernemer met een rechtstreekse link naar lokale voedselproductie jou ter plaatse kon inspireren én je er heel wat experts en collega-landbouwers met dezelfde ideeën kon ontmoeten om er tussen pot en pint van gedachten te wisselen. 
 

The Biggest Little Farm - 21 november 2019

Boerenbond en ILVO organiseerden een vertoning van de film ‘The Biggest Little Farm’. Het verhaal gaat over een Amerikaans koppel dat de stad verlaat om een boerderij uit te bouwen volgens de principes van herstellende landbouw. Met deze voorstelling gaan we op zoek naar de bedrijfsleiders die nu al werk maken van een goede bodemkwaliteit en mogelijks nog stappen zetten richting herstellende of regeneratieve landbouw. Valt daar in Vlaanderen iets aan te verdienen of is het slechts mogelijk in de geest van enkele stedelijke dromers? Voor de filmvoorstelling gingen we hierover in gesprek met Olivier Mehuys ‘boer Olivier’, Nele Lauwers van Boerenbond en Anna Verhoeve van ILVO.
 

Infosessie Thought For Food - 9 oktober 2019

Op Wereldvoedseldag lanceerde Thought for Food zijn online platform voor toekomstige voedselondernemers. Via TFF Digital Labs willen ze ondernemende jongeren begeleiden en hen in contact brengen met een wereldwijd netwerk van mentors en bedrijven. Bovendien organiseerden ze een wedstrijd waarbij het winnende concept kans maakte op een mooie financiële ondersteuning. 
 

Generation Food - 25 september 2019

Duurzaam produceren en consumeren: steeds meer mensen, en bij uitstek jongeren, voelen zich geroepen om hierin te ondernemen. Bijvoorbeeld door voedsel lokaal of in de stad te gaan kweken, door voedselafval te voorkomen, verminderen of herwaarderen, door verdienmodellen te zoeken samen met burgers en andere ondernemers, … 

Op 25 september brachten we deze mensen samen voor de lancering van Generation Food in Leuven. Met middelen van de provincie Vlaams-Brabant, werkt Rikolto hiervoor samen met KU Leuven, UCLL, Stad Leuven, PROEF, EIT Food, KBC en Boerenbond. 
 

Bezoek Henry Gordon-Smith - juni 2019

Tussen 4 en 8 juni 2019 kwam expert Henry Gordon-Smith van Agritecture (New York) naar België en bezochten we samen verschillende initiatieven en bedrijven die actief zijn in stadslandbouw en verticale landbouw. Tijdens 2 netwerkevents brachten we Belgische ondernemers, onderzoekers en partners bijeen en bespraken we de mogelijkheden en evolutie in deze nieuwe sector. 

Henry besprak o.a. met Nele Lauwers de huidige situatie in en de kansen voor Brussel. Beluister ook zeker de podcasts van andere steden. 

Henry Gordon-Smith is oprichter van Agritecture, een adviesbureau dat ondernemers, overheden en investeerders adviseert over stadslandbouw en verticale productie.