Menu

Netwerk en events

Terug naar Onderwerp

We houden je graag op de hoogte van evenementen rond stadslandbouw. Daarnaast geven we je telkens een kort verslag van voorbije gebeurtenissen. 

Generation Food Forum - 24 februari 2020

Wat is ondernemen in duurzame voeding, en hoe doe je dat precies? Wat zijn de uitdagingen bij de opstart en wat zijn de mogelijkheden? Voor deze en andere vragen laten we twee ondernemingen (Kopje Zwam en een landbouwbedrijf in Boutersem) aan het woord. Aan de hand van hun eigen ervaringen leggen ze uit welke weg ze hebben afgelegd en wat ze ervan hebben geleerd. Daarna kom je te weten wat de verschillende opties zijn voor starters in de voedingssector. Meer info

FarmCafe - 5, 10, 12 maart 2020

Op het digitale platform FarmCafe inspireren we jou vanuit de verschillende partners over onder meer korte keten. Dit concept trekken we nu voor het tweede jaar op rij door naar een fysiek gebeuren: FarmCafe Live. Dit biedt jou het voordeel dat een ondernemer met een rechtstreekse link naar lokale voedselproductie jou ter plaatse kan inspireren én je er heel wat experts en collega-landbouwers met dezelfde ideeën kan ontmoeten om er tussen pot en pint van gedachten te wisselen. Wil je er graag bij zijn? Schrijf je dan in

The Biggest Little Farm - 21 november 2019

Boerenbond en ILVO organiseerden een vertoning van de film ‘The Biggest Little Farm’. Het verhaal gaat over een Amerikaans koppel dat de stad verlaat om een boerderij uit te bouwen volgens de principes van herstellende landbouw. Met deze voorstelling gaan we op zoek naar de bedrijfsleiders die nu al werk maken van een goede bodemkwaliteit en mogelijks nog stappen zetten richting herstellende of regeneratieve landbouw. Valt daar in Vlaanderen iets aan te verdienen of is het slechts mogelijk in de geest van enkele stedelijke dromers? Voor de filmvoorstelling gingen we hierover in gesprek met Olivier Mehuys ‘boer Olivier’, Nele Lauwers van Boerenbond en Anna Verhoeve van ILVO.

Infosessie Thought For Food - 9 oktober 2019

Op Wereldvoedseldag lanceerde Thought for Food zijn online platform voor toekomstige voedselondernemers. Via TFF Digital Labs willen ze ondernemende jongeren begeleiden en hen in contact brengen met een wereldwijd netwerk van mentors en bedrijven. Bovendien organiseerden ze een wedstrijd waarbij het winnende concept kans maakte op een mooie financiële ondersteuning. 

Generation Food - 25 september 2019

Duurzaam produceren en consumeren: steeds meer mensen, en bij uitstek jongeren, voelen zich geroepen om hierin te ondernemen. Bijvoorbeeld door voedsel lokaal of in de stad te gaan kweken, door voedselafval te voorkomen, verminderen of herwaarderen, door verdienmodellen te zoeken samen met burgers en andere ondernemers, … 

Op 25 september brachten we deze mensen samen voor de lancering van Generation Food in Leuven. Met middelen van de provincie Vlaams-Brabant, werkt Rikolto hiervoor samen met KU Leuven, UCLL, Stad Leuven, PROEF, EIT Food, KBC en Boerenbond. 

Bezoek Henry Gordon-Smith - juni 2019

Tussen 4 en 8 juni 2019 kwam expert Henry Gordon-Smith van Agritecture (New York) naar België en bezochten we samen verschillende initiatieven en bedrijven die actief zijn in stadslandbouw en verticale landbouw. Tijdens 2 netwerkevents brachten we Belgische ondernemers, onderzoekers en partners bijeen en bespraken we de mogelijkheden en evolutie in deze nieuwe sector. 

Henry besprak o.a. met Nele Lauwers de huidige situatie in en de kansen voor Brussel. Beluister ook zeker de podcasts van andere steden. 

Henry Gordon-Smith is oprichter van Agritecture, een adviesbureau dat ondernemers, overheden en investeerders adviseert over stadslandbouw en verticale productie.