Menu

Seeds&Chips 2019

Terug naar Onderwerp

Al sinds de wereldtentoonstelling van 2015 profileert Seeds&Chips zich als hét event voor een duurzaam voedselsysteem. Tijdens de laatste editie, begin mei in Milaan, kwamen opnieuw heel wat ondernemers, beleidsmakers, organisaties en onderzoeksinstellingen samen om bij te praten over de toekomst van ons voedsel.

De wereld voeden

De vraag die iedereen bezighoudt is: ‘Hoe gaan we tegen 2050 zo’n 9 miljard mensen voeden op een duurzame manier?’  Voedsel produceren nabij steden, op een kleine oppervlakte en verticaal, duurzame vleesvervangers, minder voedselverlies, precisielandbouw, regeneratieve landbouw, kweek van microalgen, aquacultuur, bodemvruchtbaarheid, cellulaire landbouw … Het is een greep uit de thema’s waar de
aanwezige bedrijven mee bezig zijn.

Verticale productie

De uitdagingen liggen in slimme technologie die het jaar rond het noodzakelijke voedsel produceert, op de juiste plek en met zo weinig mogelijk impact op de omgeving. Momenteel vertaalt zich dat in dynamische start-ups die nieuwe wegen zoeken voor de voedselproductie. Maar de jonge ondernemers zijn tegelijk heel realistisch, zoals Guillaume Fourdinier van het Franse Agricool. Ze kweken kruiden en aardbeien in containers in Parijs en inmiddels ook in Dubai. Guillaume: “Dickson Despommier heeft twintig jaar geleden het concept van de verticale landbouw gelanceerd. Nieuwe technologie heeft tijd nodig. We moeten nog stevig investeren in nieuwe technologie en manieren voor distributie.”

Het Amerikaanse Aerofarms hoort bij de grootste indoorboerderijen ter wereld. Bijna vijftien jaar geleden zijn ze in een verlaten pakhuis gestart met een installatie voor gelaagde teelt. Inmiddels kweken ze op vier locaties. Megan DeYoung van Aerofarms: “Met onze belichte teelten willen we planten kweken met een hogere voedingswaarde, extra smaak en tegelijk een minimale impact op de omgeving.”

Innovatiefste start-ups in voeding

Tijdens het event Seeds & Chips werden er prijzen uitgereikt voor innovatieve start-ups in voeding en landbouwtechnologie. Algama dat voedingsadditieven produceert op basis van micro-algen als een bron van eiwitten en vitamines viel in de prijzen binnen de categorie ‘Toekomst van voeding’. Het concept ‘Farm from a box’ kreeg de prijs voor innovatie. Dit Amerikaanse bedrijf verkoopt containers die volledig uitgerust zijn met een eigen energievoorziening en andere technologieën om decentraal voedsel te produceren en te verwerken. Zo kunnen bijvoorbeeld gemeenschappen in Afrika beschikken over de nodige technologie om hun eigen voedsel te produceren en er een inkomen uit te halen.

Leren van verticale landbouw

Op 6 juni kwam expert Henry Gordon-Smith van Agritecture (New York) naar België om zijn visie te brengen over de evoluties in verticale landbouw. Hij besprak o.a. met Nele Lauwers de huidige situatie in en de kansen voor Brussel. Beluister ook zeker de podcasts van andere steden.

Het adviesbureau Agritecture is wereldwijd betrokken bij projecten rond indoorproductie en stadslandbouw. Ook al lijken deze thema’s ver van ons bed, toch komen bij verticale productie heel wat technieken kijken die herkenbaar zijn voor glastuinbouw, zoals recirculatie, belichting en sensoren. Het netwerkevent in Kruishoutem is gericht aan tuinders en technologiebedrijven. Het brengt resultaten van praktijkgericht onderzoek zowel als mogelijkheden van nieuwe technologieën in de serre.

Tip van Nele

Ook voor nieuwe boeren met nieuwe verdienmodellen heeft Boerenbond de kennis in huis. Samen met onze partners brengen we de nodige expertise en het juiste netwerk samen, zodat we deze nieuwe ondernemers kunnen helpen met de vele vragen die ze hebben bij de opstart van hun project.