Menu

Sociale bijdragen voor starters

Terug naar Onderwerp

Gestart in 2014

De berekening voor starters wijzigt niet voor wie startte in 2014. Net als in het verleden betaalt een starter voorlopige bijdragen tot en met het derde volledige kalenderjaar van de onderwerping. Deze voorlopige bijdragen worden na ongeveer twee jaar geregulariseerd op basis van het inkomen van het jaar zelf. Voor wie startte in de loop van 2014, gebeurt de regularisatie op basis van het inkomen van 2015. De voorlopige bijdrage van 2018 zal berekend worden op basis van het inkomen van 2015.

Gestart in 2015

Ook de regeling voor wie met zijn activiteit start in het eerste kwartaal van 2015 verschilt niet van het oude systeem. Je wordt tot en met het vierde kwartaal van 2017 beschouwd als starter en betaalt tijdens deze drie startjaren een voorlopige bijdrage. Zodra het inkomen bekend is, wordt deze bijdrage geregulariseerd op het werkelijke inkomen van het jaar, doorgaans na ongeveer twee jaar. Vanaf het vierde bijdragejaar val je volledig onder het nieuwe systeem, waarbij de voorlopige bijdragen berekend worden op het inkomen van drie jaar voordien.

Voor wie met zijn activiteit start in het tweede, derde of vierde kwartaal van 2015 ligt het iets ingewikkelder. Je wordt dan beschouwd als starter tot en met het vierde kwartaal van 2018. De voorlopige bijdragen en de regularisatie van de jaren 2016 tot en met 2018 worden berekend op dezelfde manier als in het oude systeem, maar de regularisatie van het onvolledige startjaar 2015 verloopt anders. Vroeger gebeurde deze regularisatie op het inkomen van het eerste volledige jaar (dus 2016). Voortaan worden de bijdragen van dit onvolledige jaar geregulariseerd op het inkomen van het jaar zelf (dus 2015). Om die bijdragen correct te berekenen, wordt het inkomen van 2015 omgerekend naar een jaarinkomen.