Menu

Interne bioveiligheid, voorkomen van spreiding en verminderen van infectiedruk

Terug naar Onderwerp

Bij onderzoek werden Mortellaro veroorzakende treponema-bacteriën teruggevonden op klauwmesjes na bekappen van besmette koeien en op de handschoenen van de klauwverzorger. Als men besmette koeien op een schoon beton, rubber of metalen oppervlak liet lopen, werden dezelfde bacteriën ook teruggevonden in de klauwafdruk. Dit betekent dat vaarzen vrij van Mortellaro of dieren afkomstig van een vrij bedrijf, bij het introduceren in je kudde, snel geïnfecteerd kunnen raken na het passeren op wandelpaden of in de melkstal na geïnfecteerde koeien.

Vermijd het verplaatsen van dieren naar andere groepen en gemeenschappelijk gebruik van gereedschap zoals schoppen of een mestschuif tussen verschillende groepen. Bij het klauwbekappen wordt aangeraden handschoenen te dragen en deze te wisselen na een behandeling van koeien met ernstige infectieuze letsels. Ook het gebruikte materiaal reinigen en ontsmetten na de behandeling van deze koeien is verstandig.

Om de infectiedruk te verminderen moet de stalomgeving zo droog en schoon mogelijk gehouden worden. Zorg voor schone en propere wandelpaden en bedding. Een goede ventilatie en regelmatig schoonmaken is hiervoor van cruciaal belang. Check geregeld de plekken met druk koeverkeer zoals voor de krachtvoerbox of waterbak en de doorgang naar de weide.

Om de belasting op de klauwen te verminderen, moet je zorgen voor kwaliteitsvolle vloer: niet te ruw maar met voldoende grip zodat de koeien niet wegglijden. Vermijd overbezetting en lange wachttijden in de wachtruimte, zodat de koeien voldoende kunnen rusten.

Routinematige preventieve klauwverzorging van alle dieren is belangrijk om de klauwen gezond en in correcte conformatie te houden. Registreer de gedetecteerde letsels en uitgevoerde behandelingen en controleer die dieren na een paar weken opnieuw om de genezing op te volgen.