Menu

Van boer tot bord

Terug naar Onderwerp

De eenvoud van een maaltijd zegt weinig over de weg die de ingrediënten al hebben afgelegd. Bij versgekochte groenten valt dat best wel mee - van tuinder naar veiling naar (super)markt-  maar wie bijvoorbeeld kaas, salami, diepvriesfrieten of een pot confituur koopt, weet vaak niet welk productieproces vooraf ging.

De Vlaamse boeren telen fruit, groenten, aardappelen, granen … en houden dieren voor vlees, melk (= basis van zuivelproducten) en eieren. Een zeer beperkte groep van hen verwerkt en/of verkoopt de producten zelf, of in een hoevewinkel, of via een automaat of op een lokale markt of superettes.

De meeste land- en tuinbouwproducten worden  verkocht aan veilingen (groenten en fruit), zuivelbedrijven (melk), slachthuizen (varkens, runderen en kippen) of aan de voedingsindustrie zoals suikerfabrieken, aardappelverwerkers (diepvries of verse frieten, kroketten, e.a), verwerkers die groenten en fruit inblikken, confituur van maken …
Dieren gaan naar het slachthuis, het vlees wordt uitgesneden en kan als vers vlees in de winkelrekken liggen, maar vlees wordt ook verwerkt tot charcuterie, lasagnes, …

Vaak weten we niet wat de basisingrediënten zijn van wat we kopen. De link tussen wat op ons bord ligt en de boer is nog zelden gekend. Niemand staat er nog bij stil dat die goedgevulde boodschappentassen er maar kunnen zijn dankzij de land- en tuinbouwers. De link tussen boer en bord is vervaagd, vaak zelfs verdwenen. 

Zin om langs te gaan op een land- of tuinbouwbedrijf?

Dat kan op 18 september tijdens de Dag van de Landbouw of het jaar rond via een kijkboerderij. Educatief materiaal voor kinderen en jongeren vind je bij plattelandsklasssen.