Menu

Consumentenprijs versus prijs aan boer

Terug naar Onderwerp

De prijs die de boer krijgt voor zijn product, is amper 20% van wat jij in de winkel betaalt. Schommelingen in prijs aan boer vertalen zich soms in schommelingen in de prijs die de consument betaalt (onder andere verse groenten). Maar te vaak zien we dat prijsdalingen aan boer, zich zelden vertalen in prijsdalingen aan de consument (onder andere vlees). 

Heel frustrerend voor de boeren als zij een prijs krijgen die de kosten amper of zelfs niet dekt, terwijl ze in de winkel evenveel blijven betalen voor een kotelet of biefstuk. Bij verwerkte producten is er helemaal geen duidelijkheid van prijsvorming meer. Daar is de kost van de basisproducten (zijnde land- en tuinbouwproducten), maar een deel van de totale kostprijs. De kost van arbeid, energie, machines… wordt ook verrekend. Alleen frustrerend dat de land- en tuinbouwer het toch wel moeilijker heeft om energiekosten, kosten voor arbeid… door te rekenen. Ook op een land- en tuinbouwbedrijf zijn er heel wat vaste kosten, nodig om te produceren.

Vind je dat ook de Vlaamse land- en tuinbouwers hun kosten moeten kunnen doorrekenen en een leefbaar inkomen moeten kunnen verdienen, deel dan het campagnebeeld via Facebook of Twitter