Menu

In dit onderwerp

Landbouw en klimaat
Minder uit dit onderwerp
In dit onderdeel bundelen we interessante artikels uit Boer&Tuinder over landbouw en klimaat.
Laatst aangepast: 
28 maart 2019

12.02.2019 | Als sector werken aan het klimaat

Volgens Joris Relaes, administrateur-generaal van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), is landbouw voor een deel de oorzaak van klimaatproblemen, maar ook een deel van de oplossing.
Lees meer >>

21.02.2019 |  Klimaatdoelstellingen in een breder perspectief

Bart Beliën, juridisch adviseur Studiedienst Boerenbond, legt aan de hand van enkele vragen uit wat er op basis van de bestaande Europese en Vlaamse klimaatbeleidsplannen verwacht wordt van onze sector.
Lees meer >>

28.02.2019 | Glastuinbouw spaart een kleine kerncentrale uit

In Vlaanderen werken glastuinders al meer dan tien jaar aan het klimaat door energiezuinig te telen en zo efficiënt mogelijk warmte te produceren. Daarvoor gebruiken ze warmtekrachtkoppeling (wkk), een gasmotor die elektriciteit opwekt en de serres verwarmt met de restwarmte die daarbij vrijkomt.
Lees meer >>

7.03.2019 | Duurzaamheid voor boer en koe

Melk is niet alleen wit, ze wordt het ook steeds groener. Heel wat melkveehouders spannen zich in om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te produceren. We gingen langs bij Johan en zoon Kristof, die op hun melkveebedrijf in Diepenbeek voluit gaan voor alles wat duurzaam is.
Lees meer >>

14.03.2019 | Past vlees nog in een evenwichtig dieet?

Professor Leroy, die voedingsbiotechnologie doceert aan de VUB, vindt dat vlees zijn belangrijke plaats moet behouden in ons menu. "Er is een heel debat daarrond."
Lees meer >>

21.03.2019 | Methaanreductie met een gericht rantsoen

"We moeten beseffen dat herkauwers de enige landbouwhuisdieren zijn die gras – een product dat de mens niet kan eten – kunnen omzetten in hoogwaardige eiwitten. In het debat over dierlijke en plantaardige voeding wordt dat feit grotendeels ontweken."

Lees meer >>

28.03.2019 | Schonere suiker dankzij de koe

Tienen staat bekend als suikerstad, maar wat heeft dat met veehouderij te maken? Heel wat, zo weet vleesveehouder Jan Van Kelecom uit Hoegaarden. Hij levert suikerbieten aan de Tiense Suikerraffinaderij en verwerkt veel reststromen uit de lokale industrie in zijn veevoeder. Zo smaakt suiker dus extra zoet.

Lees meer >>

11.04.2019 | Hoe duurzaam is soja in het rantsoen?

In het klimaatdebat neemt ook de mengvoederindustrie een belangrijke plaats in, want er zijn heel wat vragen over de duurzaamheid van producten zoals soja. We klopten aan bij Yvan Dejaegher, directeur-generaal van BFA, en vroegen hem naar de inspanningen van de sector die onze landbouwdieren van krachtvoeder voorziet.

Lees meer >>

18.04.2019 | Boeren produceren zelf hun energie

Landbouwers hebben meerdere mogelijkheden om energie op te wekken. Heel wat bedrijven plaatsten zonnepanelen op het dak van hun stal of loods. We bezochten twee bedrijven met elk een andere installatie.

Lees meer >>

Meer informatie