Menu

Omzet sierteelt daalt met 4%

Terug naar Onderwerp

In de sierteelt stellen we in de deelsectoren verschillende ontwikkelingen vast. In de snijbloemensector daalde de productie met 8% en stegen de prijzen gemiddeld met zo’n 10%. Door het zeer natte weer in juni en juli was er minder aanvoer van buiten geteelde snijbloemen.

Groene en bloeiende kamerplanten kenden een lichte productiedaling, in lijn met de afgelopen jaren. Daartegenover stond een prijsstijging met gemiddeld 4%. De sector beleefde een zekere revival van de vraag naar groen en in het bijzonder van de vraag naar hippe planten met grote bladeren.

Voor azalea’s bleef de productie gelijk, maar er was nauwelijks sprake van betere prijzen.

Voor perkplanten daalde de productie met zo’n 5%, terwijl de gemiddelde prijzen stegen met 5%. Voor winterbloeiers zoals primula was de prijsvorming door de warme winter echter dramatisch. Voor potchrysanten was er een verdere omzetdaling door gedaalde producties en lagere prijzen. Voor knolbegonia’s was er in 2016 een aanzienlijke productiedaling (met zo’n 10%) en stond ook de prijsvorming onder druk.

In de boomkwekerijsector daalde de omzet in 2016 met gemiddeld 5%, zowel door lagere producties als door prijsdalingen. De sector ondervindt al enkele jaren de gevolgen van besparingen op openbaar groen. Het enige lichtpunt vandaag is de Duitse markt, waar de vraag licht blijkt te stijgen. De afzet naar het Verenigd Koninkrijk verloopt stroef, mede als gevolg van de verzwakking van het Britse pond. In de laanbomensector is de omzetdaling gemiddeld groter. De grootste omzetdaling noteren we in de bosboomkwekerij (zo’n 10%). Bij sierstruiken en vaste planten is de terugloop minder groot.