Menu

Hoe zit het met paramotoren op en boven landbouwgronden?

Terug naar Onderwerpen

In dit onderwerp

Hoe zit het met paramotoren op en boven landbouwgronden?
Minder uit dit onderwerp

Sinds 2014 is vliegen met de paramotor legaal in België en er gelden wettelijk regels voor. Zo is het strikt verboden om ongevraagd iemands veld te gebruiken als start- of landingsplaats. Wanneer een vliegevenement georganiseerd wordt, is zelfs een schriftelijke toestemming van de eigenaar/huurder vereist.

Paramotoren zijn glijschermen die met een motor aangedreven worden. Sommige modellen worden op de rug gedragen, andere zijn tweepersoonsdriewielers (trike). De motor met propeller dient om de glijschermen in de lucht te doen voortbewegen, met een gemiddelde snelheid van 45 à 50 km per uur. Deze kleine ‘luchtvaarttuigen’ zijn niet compatibel met grotere deltavliegers, ULM’s (ultra light motorized toestel), gyrocopters of helicopters, en zijn vanwege het snelheidsverschil meestal niet toegelaten op vliegvelden.

In tegenstelling tot parapentes (gewone glijschermen), waarbij je dynamische of thermische wind nodig hebt om te kunnen vliegen en waarbij je meestal vertrekt van een helling, is het perfect mogelijk om met de paramotor op te stijgen op een horizontaal terrein. Je kunt hier spreken van een volwaardig vliegend tuig omdat het volledig bestuurbaar is en kan stijgen zowel als dalen en horizontaal blijven.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema's: