Menu

Europese Unie bestaat zestig jaar

Terug naar Onderwerpen

In dit onderwerp

Europese Unie bestaat zestig jaar
Minder uit dit onderwerp

Op 25 maart 1957, deze week precies zestig jaar geleden, werd het Verdrag van Rome ondertekend. Dat was geen groot nieuws. Niemand vermoedde toen dat de Europese Unie zo’n grote rol zou spelen in ons dagelijks leven. De Europese Unie is voor de ene evident geworden, voor de andere is ze dat helemaal niet meer omdat ze nieuwe uitdagingen niet aankan. De landbouwers wordt geen keuze gelaten. 

De viering van zestig jaar Europa deze maand gaat gepaard met de officiële aankondiging van de Britten dat ze de Unie verlaten. Voor de ene wijst dat op een mislukking en valt er weinig te vieren. Voor de andere is het een zoveelste mijlpaal in de Europese geschiedenis en slechts een voorteken van de vele nieuwe uitdagingen waar de wereld – en dus ook Europa – voor staat. Die uitdagingen kunnen samen aangepakt worden of à la carte, nu eens met de ene dan weer met de andere. De Britten besloten om hun eigen weg te gaan.

Boerenbond was aanvankelijk zeer argwanend over een gemeenschappelijke markt. Getuige de verhalen in De Boer van destijds. De Franse en Nederlandse landbouw dreigden de Belgische landbouw onder de voet te lopen. Op de algemene vergadering van de Belgische Boerenbond in 1957 vroeg toenmalig ondervoorzitter Maurice Van Hemelrijkck aan economisch adviseur Constant Boon of het Verdrag van Rome voor de Belgische landbouw gunstig zou uitvallen. Boon antwoordde: “Eerlijk gezegd, ik weet het niet. Maar ik hoop het.” In een interview met Boer&Tuinder 25 jaar later verklaarde Constant Boon, inmiddels erevoorzitter van Boerenbond, dat hij zich toen niet had durven uitspreken. “We moesten hopen en onze hoop is ver overtroffen.” 

In dit onderwerp keren we terug in de tijd. 

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema's: