Menu

Erkenning als ramp

Terug naar Onderwerp

Boerenbond heeft aan minister van landbouw Joke Schauvliege gevraagd om te onderzoeken of de voorwaarden voor de erkenning van een landbouwramp vervuld zijn. Ondertussen liet de minister weten die procedure sowieso in gang te zetten. "Zodra de droogte voorbij is, zal het KMI bekijken of er sprake is van een uitzonderlijke toestand."

Sinds begin juni wordt de land- en tuinbouwsector geconfronteerd met een combinatie van uitzonderlijke droogte en met zeer hoge temperaturen. Intussen wordt het voor een aantal teelten duidelijk dat er wel degelijk schade zal zijn. Daarenboven blijkt uit de voorspellingen dat ook de komende dagen weinig tot geen regen verwacht mag worden. Het wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een uitzonderlijke situatie. Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker nam vandaag het initiatief om aan Vlaams minister van landbouw, Joke Schauvliege, te vragen om na te gaan of de voorwaarden voor de erkenning van een landbouwramp vervuld zijn.

Het is nog te vroeg voor concrete cijfers over de schade, aangezien de verliezen heel erg variĆ«ren afhankelijk van het gewas en de teeltomstandigheden. Voor teelten of percelen die geconfronteerd worden met ‘uitzonderlijke verliezen’ raden we aan om nu al zo veel mogelijk ‘bewijsmateriaal’ op te maken en te verzamelen. Je moet immers bewijsmateriaal kunnen voorleggen om overmacht aan te tonen (mestwetgeving en verzamelaanvraag) of om te gebruiken in je fiscale aangifte.

Wat is belangrijk om als eerste te doen?

  1. Meld de schade aan de gemeente

  2. Vraag een bezoek van de schattingscommisie

  3. Breng de verzekeringsmaatschappij op de hoogte

  4. Maak een schadebeschrijving op voor niet-verzekerde elementen

  5. Breng de contractant op de hoogte als het gaat om een contractteelt